Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije bo letos med 14. in 16. aprilom po celotni državi. Festival odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov.

Letošnji festival poteka pod naslovom »ZAVEZE ARHITEKTURE«. Ključno vprašanje, čemu je arhitektura zavezana, želi izpostaviti pomembne kompetence arhitekturne stroke ter moč arhitekture pri oblikovanju novih prostorskih, družbenih in ekonomskih modelov.

Na festivalu sodeluje letos kar pet stavb oziroma prostorov iz destinacije Koper.

Med objekti, ki se potegujejo za nagrado, je tudi prenovljeni Turistično-informacijski center Koper, ki so ga preuredili Marasovič arhitekti. Poseben izziv pri projektu je bila osvetlitev prostora, interier zaznamujejo omarice in police, ki posnemajo tiste iz stare lekarne.
Več informacij in rezervacija ogleda: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/tic/
Termin ogleda: sobota, 15. 4. 2023, ob 9.30

Delo biroja Marasovič arhitekti je tudi Pisarna P8, kjer je črna barva kontrast svetlobi, ki v prostor vstopa skozi velika okna, interier pa dopolnjujejo rastline, senčila, knjige in ambientalna svetila.
Več informacij in rezervacija ogleda: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/pisarna-p8/
Termina ogleda: sobota, 15. 4. 2023, ob 11. in 12. uri

Obiskovalci si bodo lahko ogledali prenovljeno Avtobusno postajo Koper, delo arhitekturnega biroja Omnia arhing. Cilj prenove je bila posodobitev z uvedbo prostorskih, prometnih in funkcionalnih izboljšav ene izmed ključnih vstopnih in izstopnih točk mesta Koper.
Več informacij in rezervacija ogleda: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/avtobusna-postaja-koper/
Termin ogleda: sobota, 15. 4. 2023, ob 12. uri

Na ogled bo tudi Palača Sabini-Grisoni, ki je nastala s prezidavami več starejših stavb iz 18. in 19. stoletja. Prenovljena palača zadostuje vsem sodobnim prostorskim in statičnim zahtevam, hkrati pa so v palači ohranjeni kakovostni zgodovinski elementi in nekatere od odkritih stenskih poslikav.
Več informacij in rezervacija ogleda: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/poslovni-objekt-vergerijev-trg-palaca-sabini-grisoni/
Termina ogleda: sobota, 15. 4. 2023, ob 13. in 14. uri

V sklopu festivala bo predstavljen še projekt Marjetka na morju, kjer gre za prenovo stare trietažne istrske hiše v tri manjše samostojne bivalne enote. Prostor je oblikovan tako, da si ga obiskovalec bolj zapomni, doživi in izkusi.
Več informacij in rezervacija ogleda: https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/marjetka-na-morju/
Termina ogleda: sobota, 15. 4. 2023, ob 15. in 16. uri

Ogledi stavb ponujajo obiskovalcem osebno izkušnjo v arhitekturi in razkrivajo zgodbe o procesu načrtovanja, izvajanja in uporabe stavb. Ogledi so brezplačni, obvezne pa so predhodne prijave.

Več o festivalu in sodelujočih objektih: https://www.odprtehiseslovenije.org/festival/