Čudežni zaščitnik Kopra je Sv. Nazarij. Legenda ga opisuje kot prvega koprskega škofa.

Sv. Nazarij

Po izročilu se je Sv. Nazarij rodil v istrski vasici Boršt nekje med leti 470 in 480. Pripadal je bogati družini z rimsko-grškim poreklom. Njegovo škofovsko posvečenje je leta 524 izvedel papež Janez I., na pobudo oglejskega patriarha Štefana in cesarja Justina I. Do Kopra se je odpravil peš in na poti do mesta pričel izvajati čudež. Utrujen od poti je stopil v morje in začel hoditi po vodi. Za njim se je nad gladino širila bela svetloba, kar so mnogi zaznali kot božji znak. Pričakali so ga na obali mesta, kjer so ga razglasili za čudežnega škofa.

Sv. Nazarij je tako postal priljubljen škof vseh ljudi. Opravljal je svoje škofovske dolžnosti 33 let, vse do svoje smrti leta 557. Legenda pravi, da so se po njegovi smrti, leta 601 na njegovih posmrtnih ostankih dogajali čudeži ljudem, ki so molili in ga prosili za pomoč. Ljudje takrat niso vedeli, da na mestu, kjer se dogajajo čudeži ležijo prav njegovi posmrtni ostanki, vse dokler se nekemu meščanu ni v sanjah prikazal angel in mu jih pokazal.

19. junij: Dan praznovanja 

Njegove kosti so izkopali, ob tem pa se je zgodil nov čudež. Številni bolniki so ozdraveli takoj, ko so se dotaknili njegovih posmrtnih ostankov. Od takrat dalje so prebivalci Kopra vsako leto 19. junija praznovali svojega zaščitnika, ki jim je prinesel vero, upanje in ozdravitev. Na ta prazničen dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za »klasje Sv. Nazarija«, in njen poseben vonj je dal prazničen pečat mestu. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo »bussolai«. Na ta dan se je odvila tudi sejem sv. Nazarija in mogočna procesija po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami.