Zemljevid poti

 1. S parkirišča krenemo mimo kapelice, ki je na naši levi strani, po dolini 200 m navzgor, nato pa zavijemo desno čez mostiček, kjer se cesta dvigne nad globoko hudourniško grapo, po kateri nadaljujemo pot ravno.
 2. Pri tabli in klopci Lovrečičeve planinske poti zavijemo desno v gozd in se zmerno dvigamo do roba velikega oljčnika, od tu dalje sledimo markacijam, ki nas popeljejo levo navzdol v hudourniško grapo, s skromnim izvirom.
 3. Tukaj prečkamo grapo in se začnemo vzpenjati po stezi, ki se v številnih ovinkih dviga do vodoravnega kolovoza, ki prereže pobočje Poljan.
 4. Prečkamo ga in nadaljujemo na trenutke precej strmo navzgor. Celoten vzpon iz grape je v mokrem zaradi blata spolzek in zahteva previdnost.
 5. Pot nadaljujemo proti levi skozi gozd po kolovozu, ki se za kratek čas vzpne, nato pa spet zravna in nas pripelje na pot, ki se iz Manžana dviga proti Pomjanu.
 6. Po njej se ob lepih pogledih dvignemo v najvišjo vas Šavrinskega gričevja, pri cerkvi Marijinega rojstva z glagolskimi zapisi, na Pomjan.
 7. Po glavni cesti se odpravimo med hišami navzgor skozi vas in mimo cerkve ter gostišča na desni strani, kjer se lahko okrepčamo, vse do imenitnega razgledišča. Pod nami sta kot na dlani Šavrinsko hribovje in Vanganelska dolina, levo Koprski zaliv, v daljavi pa Slavnik in vrhovi Čičarije. Še dlje pa ob jasnem vremenu lahko občudujemo vrhove Alp in Dolomitov.
 8. Na vrsti je povratek. Vrnemo se navzdol skozi vas po poti vzpona, sledeč markacijam zapustimo asfalt pri cerkvi, zavijemo desno in se spustimo po kolovozu mimo vodohrama do ostrega desnega ovinka in takoj za njim stopimo levo na planinsko stezo, ki se spušča zmerno strmo skozi gozd do razcepa na veliki kamniti plošči.
 9. Planinska pot gre levo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol do ceste, ki se konča pri hiši v zaselku, ki mu pravimo Kampel Brda.
 10. Mimo hiše vodi pot, ki jo na levi zapustimo in uberemo stezo, ki se odcepi levo in se zmerno spušča po desnem pobočju izrazite grape do ceste. Zavijemo po njej levo in v loku proti desni v blagem vzponu dosežemo asfalt.
 11. Spustimo se po cesti rahlo navzdol do križišča, kjer se začne strnjeno naselje družinskih hiš, gremo naravnost, sledi dvojni ovinek in strm spust v dolino.
 12. Ko se pot zravna, nas še 300 m loči od daleč vidne kapelice, kjer smo začeli našo krožno pot.

Altimetrija poti