Zemljevid poti

 1. Pot je označena z rumenimi oznakami, lahko pa sledimo tudi rdeče-modrim znakom poti (oblika srca) »Za srce«, ki poteka delno po isti trasi.
 2. S parkirišča pred trgovino v Vanganelu se usmerimo proti glavni cesti (Koper–Marezige), jo prečkamo in se med hišami dvignemo na zgornjo asfaltno cesto, zavijemo po njej levo in se spustimo mimo hiš spet do glavne ceste, ki jo ponovno prečkamo.
 3. Na drugi strani se začne slaba makadamska cesta, ki nas po 30 metrih pripelje do mosta.
 4. Nato jo zapustimo in zavijemo desno na stezo po dnu doline, ki nas pripelje do velike kamnite pregrade Vanganelskega jezera.
 5. Po stopnicah na levi strani jezera se povzpnemo na jez in ga z nekaj previdnosti prečkamo ter nadaljujemo pot proti desni do ceste.
 6. Nato gremo po stezi navzgor do naslednjega odcepa, kjer zavijemo levo navzdol do zgornjega roba jezera.
 7. Po razdrapanem kolovozu se začnemo vzpenjati proti desni, na drugem razpotju pa zavijemo levo na kolovoz, ki se spušča navzdol do potoka z majhnim slapom.
 8. Pot se zravna in vijuga v gozdu do naslednjega potoka, ki ga prečkamo in nadaljujemo okrog jezera.
 9. Nato se pot bolj odločno vzpne in se iz gozda dvigne do razcepa sredi obsežnih oljčnikov na prostrani terasi. Tukaj se lahko odločimo, ali pot skrajšamo ali pa nadaljujemo osnovno pot.
 10. Če želimo pot skrajšati, zavijemo levo in po 300 metrih spet dosežemo pot P8, ki se spušča v dolino.
 11. Osnovna trasa pa nas vodi naravnost do vodnega korita, od tu pa lahko krenemo proti desni, kjer si ogledamo slap v strugi potoka Morigla, ali proti desni navzgor do roba gozda.
 12. Sedaj se pot za krajši čas strmo vzpne in nas povede na udoben kolovoz, ki proti levi pripelje do zaselka Škrgati.
 13. Nato zavijemo desno do glavne ceste (Koper–Babiči) in levo po njej dobrih 500 metrih mimo dveh osmic do zadružnega doma z gostilno in trgovino v Marezigah. Lahko si oddahnemo, saj smo dosegli najvišjo točko poti. Kraj je znan po uporu domačinov proti fašistom in v spomin na ta dogodek Mestna občina Koper 15. maja praznuje občinski praznik. Obvezen je tudi postanek pred spomenikom marežiškemu uporu in žrtvam NOB-ja, od koder se odpira obširen razgled po Šavrinskem gričevju in proti Kopru s širšo okolico. Na drugi strani zaliva se v daljavi ponosno dvigajo vrhovi Karnijskih Alp in Dolomitov. Pred nami je še zadnja tretjina poti, spust v Vanganelsko dolino.
 14. Od razgledne točke se odpravimo proti cerkvi sv. Križa, nadaljujemo pot do odcepa za Montinjan, mimo zaselkov Sabadini in Bržani, kjer se nam na desni strani ceste odpre kamnit kolovoz, ki je nekoč pomenil glavno povezavo Marezig z Vanganelom in Koprom.
 15. Po njem pridemo v nekaj ovinkih do obsežnega vinograda, kjer zavijemo desno po kolovozu, ki vodi do kamnitega mostu.
 16. Tam zavijemo desno po makadamski cesti in nadaljujemo pot do glavne ceste (Vanganel–Marezige), zavijemo desno proti Kopru in kmalu zagledamo izhodiščno točko. Lahko pa tudi ponovno prečkamo glavno cesto in se odpravimo po isti poti nazaj do izodišča, kjer smo pot začeli.

Altimetrija poti