1. Pot začnemo na vaškem trga pred cerkvijo sv. Magdalene, kjer je postavljena tudi informacijska tabla. Na poti ves čas sledimo rumenim puščicam, na opazovalnih mestih učne poti pa nas pozdravijo lične barvne gobice, to je tudi znak, da smo na pravi poti.
  2. Hojo začnemo naravnost navzgor proti severovzhodu mimo cerkve sv. Magdalene, ki je na desni strani, in vaškega napajališča, ki stoji na levi strani, in hodimo vse do zadnje hiše pred gozdnatim pobočjem.
  3. Tu naša pot zavije desno za hišo in preide v prijetno stezo, ki se začne nekoliko bolj strmo vzpenjati proti vzhodu, po gozdnatem pobočju grebena Kuk-Lačna. Na poti lahko, v spodnjem delu pobočja, opazujemo globoke erozijske jarke v išnati podlagi, višje pa se pot v nekaj ovinkih povzpne na apnenčasti greben z vrhi Kuka in Lačne.
  4. Nadaljujemo ravno in dosežemo širok kolovoz (ta povezuje Rakitovec prek Kuka nad Movražem ter se povzpne na Lačno in spusti v Kubed).
  5. Na kolovozu zavijemo levo in se po njem skoraj vodoravno sprehodimo do razcepa, kjer se pot spusti navzdol proti Smokvici.
  6. Tukaj nadaljujemo ravno do jame Špilja (oznaka jama) in se rahlo vzpnemo do zanimive, majhne kraške jame na robu apnenčastega grebena. To je v bistvu kratek rov skozi skalni rob; stvaritev narave je posebej zanimiva za otroke.
  7. Po ogledu jame se vrnemo po isti poti do razcepa, kjer se spustimo navzdol, dokler nas nižje, že na išnatih terasah rumena puščica ne usmeri levo proti vasi.
  8. Nad hišami nas ozek kolovoz popelje do zadnje hiše pod gozdom, kjer smo pričeli naš vzpon, tukaj zavijemo desno in se spustimo na vaški trg, kjer nas čaka izhodiščna točka.
  9. Po tem prijetnem sprehodu si lahko ogledamo še vas, posebej so zanimive hiše z zunanjimi stopnišči z lesenimi hodniki (baladurji) in obnovljena Bržanova domačija s polkrožnim »portonom«.