V svetovnem vodniku oljčnih olj Flos Olei 2022 je kar 17 slovenskih oljkarjev, od tega jih je 12 iz destinacije Koper.

V zadnji izdaji vodnika Flos Olei, ki velja za neke vrste biblijo oljčnih olj, je prek 500 oljčnih olj iz 55 držav. Med njimi pa je kar 17 Slovencev in več kot pohvalno je, da jih je 12 iz destinacije Koper.

Za promocijo slovenskih oljčnih olj je odlična novica, da je Boris Jenko iz Bertokov dosegel kar 98 točk od 100, odličnih 97 točk pa je doseglo tudi oljčno olje Vanje Dujca iz Kopra in Franca Morgana iz Grintovca. V vodnik so se od koprskih oljkarjev sicer zapisali še Adamič – Olje Ronkaldo, Janko Bočaj, Jasa – Arsen Jurinčič, Danjel Sabadin, Kmetija Pr’ Rojca, Kmetija Šturman, Eko Oljkarska Kmetija Šavrin, Tamara Ažman, Lisjak in Eko Kmetija Karlonga.

Oljkarjem pri tovrstnih tekmovanjih in promociji zadnja leta aktivno pomaga tudi Mestna občina Koper oziroma Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja na mednarodnem tekmovanju Flos Olei dosežejo zadostno število točk za vključitev v vodnik, namreč krijejo strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. Pomagajo jim tudi prek različnih promocijskih aktivnosti, med drugim z izdelavo profesionalnih fotografij in videov, ki istrskim oljkarjem služijo pri nadaljnji promociji.