Umetniška rezidenca v Kubedu bo prihodnji mesec gostila umetnico, ki se ukvarja z dokumentiranjem gradiv v sodobni intermedijski umetnosti.

V Kubed prihaja Aphra Tesla. Umetnica je magistrirala iz videa in novih medijev na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Je iniciatorka kontinuiranega razvojnega  projekta Aphra Tesla Operating System Incorporated, ki že od leta 2011 sodeluje z oddelkom za neuroznanost – SiNAPSA.

Tesla je znana predvsem po Huxtrlu, ki je prekategoriziral pravno definicijo intermedialnosti, ter dolgoletnem tesnem sodelovanju s Svetlano Makarovič. Je tudi prva slovenska umetnica, ki je dala ime nagradi za intermedijske dosežke Beli Aphroid (2016–2020). Od leta 2013 deluje v interdisciplinarnem laboratoriju Transnational guerilla art school GT22 v Mariboru, kjer je tudi sedež intermedijskega projekta Ambasada Svetlane Makarovič, ki ga vodita in soustvarjata z antropologom, intermedijskim umetnikom in producentom Miho Horvatom (Fundacija sonda). Trenutno sodeluje z robotičarjem Stefanom Doepnerjem v avtorskem projektu Tod mit Vorteil.

Zaveda se pomena dokumentiranja in arhiviranja gradiv v sodobni novomedijski/intermedijski umetnosti, zato želi čas v rezidenci posvetiti raziskavi in pisanju hiperteksta – raziskovalno poetičnega eseja, ki bo del prvega interaktivnega oz. intermedijskega arhiva, didaktične aplikacije o Svetlani Makarovič, o njeni poeziji in figuri.

Delo umetnice bo možno spoznati na predstavitvi in pogovoru, ki bo v Kubedu to soboto, 3. junija, ob 18. uri.  Skupaj z Miho Horvatom bosta predstavila domovanje Ambasade Svetlane Makarovič.

Avtorica fotografije: Blanka Kefer