Dobrodelna akcija za malega Krisa iz Kopra je v minulih dneh povezala širno Slovenijo in presegla vsa pričakovanja. V sedmih dneh so zanj oziroma za nakup zdravila, ki mu lahko reši življenje, zbrali neverjetnih 3,4 milijona evrov. Takega odziva na klic na pomoč v zgodovini Slovenije še ni bilo.

Kris se je rodil z redko živčnomišično boleznijo, za katero bi potreboval gensko terapijo, in sicer zdravilo zolgensma, ki ga v evropskem registru še ni, zdravljenje je možno zgolj v Združenih državah Amerike, kjer odmerek stane 2,3 milijona evrov (2.267.000 evrov). Družina si tega zneska ni mogla privoščiti, zato je poiskala pomoč pri dobrih ljudeh. Začelo se je zbiranje prostovoljnih prispevkov, ki je kmalu preraslo v vseslovensko akcijo. Odziv same dobrodelne akcije je prinesel neverjetnih, več kot 3,4 milijona evrov.

Zanimalo nas je, kaj se bo zgodilo z denarjem, ki presega Krisove potrebe, saj se številka zbranih sredstev iz dneva v dan spreminja. Odgovor smo poiskali pri predsednici društva Palčica Pomagalčica Larisi Štoka, ki je pojasnila, da bodo višek sredstev, zbranih v okviru nadaljnjih dobrodelnih akcij, namenili oz. preusmerili na druge otroke, ki so se znašli v stiski.

Več o dobrodelni akciji in o tem, kako bodo porabljena zbrana sredstva, bodo povedali na današnji novinarski konferenci v Pretorski palači, ob 17. uri, na kateri bodo prisotni tako predstavniki društva Palčica Pomagalčica kot tudi družina malega Krisa Zudicha.

Koncert z dobrodelno noto

Ob vseh napovedanih dobrodelnih akcijah, ki so še v teku se je tudi Radio Capris odločil, da ob lepem številu glasbenikov pripravi dobrodelni večer z imenom Za Krisove prijatelje, ki bo potekal 7. oktobra, ob 19. uri v dvorani Osnovne šole Koper.

Na koncertu bodo nastopili Jan Plestenjak, Lea Sirk, Žiga Rustja, Challe Salle, Nina Pušlar, Rudi Bučar, Drill, Slavko Ivančić, Manca Špik, Kvatropirci, Easy, Anika Horvat in Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Izkupiček od dobrodelnega koncerta, kjer so se tudi vsi nastopajoči in sodelujoči pri sami izbvedbi odpovedali honoraju bodo v celoti namenili Krisovim prijateljem, vsem tistim malčkom, ki za normalno življenje potrebujejo draga zdravila oz. dolgotrajno zdravljenje v tujini. 

Foto: Jaka Ivančič