Mesto Koper je danes s ponosom pozdravilo milijontega gosta oz. gostjo, ki je dopoldne pripotovala s potniško ladjo Enchantment of the Seas, ladjarja Royal Caribbean International. Milijonta gostja Alice Moore, ki prihaja iz ameriške zvezne države Teksas je na potovanju skupaj s sestrami.

»Ko smo načrtovale potovanje, smo si želele manjše potniške ladje in obiska bolj butične destinacije, kar Koper nedvomno je. Že samo sprehod skozi stari del mesta do Pretorske palače je bil nepozabno doživetje, verjamem, da bomo navdušene tudi nad izletom v prestolnico. Počaščena sem, da sem ravno jaz milijonta gostja,« je na sprejemu svoje vtise delila Alice Moore in dodala, da se bo v Koper zagotovo vrnila.

Da je pomorski potniški turizem pomemben za destinacijo Koper, je danes poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je prepričan, da je današnji mejnik plod več desetletnega dela na področju potniškega turizma: »Zadovoljen sem, da smo tudi v zadnjih letih spodbujali razvoj potniškega turizma in ga oplemenitili s še eno pomembno prelomnico, ko smo sočasno gostili kar štiri potniške ladje ladjarja Azamara. Prepričan sem, da je ta posebna izkušnja le še potrdila našo zavezanost razvoju turizma in gostoljubnosti, kar bomo letos kronali z novim rekordom, ko se bo v koprskem pristanišču vezalo skupaj 80 ladij, za naše mesto pa bo izvedelo novih 120 tisoč potnikov.«

Prihod milijontega gosta predstavlja pomemben mejnik na področju potniškega ladijskega turizma, ki ga Luka Koper z Mestno občino Koper in drugimi ključnimi deležniki uspešno razvija od leta 2005. To je ob današnjem sprejemu milijontega potnika na koprskem potniškem terminalu izpostavila tudi predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan: »Gre za izjemen dosežek, pod katerega se podpisujemo prav vsi, ki smo danes tukaj. Potniški terminal je najmlajši med vsemi 12-imi terminali našega pristanišča, a je zaradi povezovalne vloge v prostoru, nedvomno poseben. Tu sta svojo stično točko našla gospodarstvo in lokalna skupnost, ki sta v vseh teh letih stkala močne vezi in uresničila številne skupne projekte.«

»Danes odpiramo novo poglavje v razvoju potniškega ladijskega turizma in vesela sem, da smo ta poseben mejnik dosegli ravno v slovenski Istri. S tem Slovenija še utrjuje svoj položaj na področju industrije križarjenj,« je ob tej priložnosti poudarila vodja Sektorja za komuniciranje s poslovnimi javnostmi na Slovenski turistični organizaciji mag. Karmen Novarlič.

V 18 letih se je na koprski potniški terminal do danes privezalo 928 potniških ladij. Pomembno prelomnico so zabeležili oktobra lani, ko so v Koper priplule štiri potniške ladje hkrati, kar pet ladij naenkrat pa bo slovensko morje gostilo 5. oktobra letos. Letošnja sezona pomorskega potniškega turizma bo s prihodom 80 ladij in približno 120 tisoč potniki rekordna.

Po 18 letih razvoja pomorskega potniškega turizma v Kopru so pozitivni učinki na lokalno družbeno okolje nedvomni. Ladje za križarjenje v mestu generirajo dodatno potrošnjo pri lokalnih ponudnikih, zagotavljajo večjo obiskanost mesta pred in po poletni sezoni ter prispevajo k večji prepoznavnosti Kopra in Slovenije.

Ima pa potniški ladijski turizem še veliko potenciala za razvoj, nedvomno bosta k temu prispevala celovita prenova potniškega terminala in gradnja sodobnega objekta, ki bi lahko svoja vrata dokončno odprl v letu 2025.