V Kubedu, čudoviti vasici na koprskem podeželju, je nastala nova pravljična pot imenovana »Velikani Istre«, ki je močno povezana z identiteto kraja in dediščino Istre. Gre za družinsko doživetje, ki vabi vse na raziskovanje skrivnostnega sveta velikanov.

Doživetje Velikani Istre se prične na parkirišču Kmetije Jakomin v Kubedu, od koder se obiskovalci odpravijo skozi vas, nato se pot vzpenja po dobro označeni poti na hrib Lačna. Obiskovalci se lahko odpravijo sami, lahko pa se udeležijo katerega od vodenih sprehodov, ki bodo potekali vsaj enkrat mesečno. Uradna otvoritev z zanimivim spremljevalnim programom bo na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, sicer pa se lahko prvega vodenega sprehoda udeležijo že v soboto, 24. februarja ob 11. uri. Obvezne so predhodne prijave na: rezervacije@skrateljc.org.

Pravljični pohod je interaktiven in zanimiv za otroke, saj z »velebeležko« zbirajo »velepečate« in odkrivajo skrivnosti Istre, ki je na pobočju Lačne še posebej polna čudovitih vonjev, zelenih rastlin, raznolikih oblik ter zgodb. Preden se odpravijo na pot, lahko preberejo tudi slikanico z naslovom 2 kozi in 3 istrske, ki jo je zapisal Uroš Grilc, ilustrirala pa Polona Drašler. Za nakup je na voljo v Turističnem informacijskem centru Koper na Titovem trgu in na Kmetiji Jakomin v Kubedu.

Zelen turističen produkt

Velikani Istre so nov celovit in samostojen zelen turistični produkt, ki ga je omogočila Mestna občina Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z Zavodom Škrateljc. Na trasi pravljično-doživljajske poti se je obnovilo suhozidno pastirsko hišico in izkoristilo obstoječe objekte, naravne materiale (štore, debla, kamne) ter se jih je z umetniškim posredovanjem spremenilo v skulpture, ki so del vizualne upodobitve zgodbe. Doživljajski produkt vzpostavlja trajne sinergije s številnimi akterji na področju turizma, kulture in kulinarike v Mestni občini Koper.

Pohodniška pot z izvirno zgodbo nagovarja širok krog občinstva, od domačinov do obiskovalcev iz širše regije hkrati pa vse, ki jih zanima kakovostno in aktivno preživljanje časa v naravi.

Vabljeni na sprehod po poti velikanov!