Po velikonočnih je pred nami še nekaj prazničnih dni, ki bodo tudi na račun šolskih počitnic poskrbeli za živahno vzdušje na destinaciji.

Z velikonočnimi prazniki se vsako leto obisk na destinaciji začne večati, s prvomajskimi prazniki pa tudi odpiramo tisto pravo spomladansko sezono.

Glede na trenutno razpoložljive podatke portala ttaska.si smo na destinaciji Koper v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležili skoraj 25 tisoč nočitev, kar je sicer približno 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani hkrati pa 6 odstotkov več kot leta 2019. V prvem trimesečju so domači gosti ustvarili približno 36 odstotkov vseh nočitev, med tujimi gosti je bilo največ gostov iz Italije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške.

Trenutno so večje nastanitvene kapacitete na destinaciji zasedene med 60 in 70 odstotki, podobno je tudi stanje z rezervacijami med počitnicami in prazniki prihodnji teden. Pričakujemo pa, da se bo na račun rezervacij v zadnjem trenutku, zasedenost dvignila čez 80 odstotkov. Kot kaže bo med gosti največ domačih, pa tudi gostov iz Italije, Nemčije in Poljske.

Tudi letos bo v Kopru in okolici organiziranih več dogodkov, ki bodo obeležili praznovanje prvega maja. Na predvečer praznika dela zagorijo številni kresovi na podeželju, med najbolj prepoznavnimi in tradicionalnimi je zagotovo kresovanje na Markovcu. Večji prireditvi pa se obetata 1. maja v Marezigah in na Socerbu.

V Marezigah pripravljajo Roštiljado na razgledu. Program bodo popestrili člani skupine Lisjaki, ansambel Skrivnost, Šavrini in anka Šavrinke, prišel bo tudi Maršal Tito. Ogledali si boste lahko tudi domači živalski vrt.

Tradicionalno praznovanje prvega maja pa bo tudi na Socerbu. Poleg kulinarične ponudbe se obeta pester program, ki ga bodo oblikovali člani folklorne skupine Oljka, gledališka skupina Dekani, Klapa Capris in skupina Gedore. Poskrbeli bodo tudi za najmlajše. Ob tej priložnosti pa bo Obalno planinsko društvo organiziralo pohod z začetkom pri gradu na Socerbu. Med hojo, ki bo trajala okvirno tri ure, si bodo pohodniki ogledali ostanke utrjenih položajev prve svetovne vojne pod Ocizlo, del Tigrovske poti, samo vas Ocizla in jamo pod vasjo Beka.