V Kopru je vrata odprl prenovljen Turistično-informacijski center (TIC) Koper, v sklopu katerega je zaživela tudi trgovinica s tipičnimi istrskimi izdelki in spominki s tega območja. Izviren spominek s slovenske Istre je tudi knjiga Besede in okusi iz istrske kužine, ki so jo danes premierno predstavili v  koprski Pretorski palači.

Koprski TIC, ki deluje v pritličnih prostorih Pretorske palače na Titovem trgu, je dobil povsem novo, svežo in modernejšo podobo, katero so zasnovali v arhitekturnem studiu Marasovič arhitekti, po novem pa ima tudi novo vsebino. V delu TIC-a, kjer je doslej bil razstavni prostor, je namreč zaživela lična trgovinica s spominki in tipičnimi izdelki slovenske Istre. Med temi so najboljše uvrščena oljčna olja in vina na zadnjem natečaju za Županovo vino in oljčno olje Mestne občine Koper ter številni drugi produkti več kot desetih različnih ponudnikov iz slovenske Istre.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob odprtju povedala direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska je pobuda za vzpostavitev trgovinice prišla s strani obiskovalcev, zlasti turistov, ki so si želeli, da bi iz mesta odnesli nekaj pristnega, istrskega. »Nenazadnje pa je bila to tudi želja istrskih ponudnikov, da bi na ta način svoje izdelke predstavili širšemu krogu javnosti in tako povečali dostopnost svojih produktov tudi izven svojih prostorov«.

Poleg različnih soli z začimbami, namazov, čajev, likerjev, kozmetičnih in drugih unikatnih izdelkov bo v TIC-u na prodaj tudi knjiga Besede in okusi iz istrske kužine, ki jo je Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper izdal v sodelovanju z dialektologinjo izr. prof. dr. Suzano Todorović in koprsko knjigarno Libris ter številnimi društvi in posamezniki, ki so prispevali številne dragocene recepte in še bolj dragocene skrivnosti za pripravo tipičnih istrskih jedi. »Prepričani smo, da bo knjiga, ki je izšla v slovenskem in italijanskem jeziku, veliko več kot kuharska knjiga. Zbrani recepti in številne zgodbe okoli njih v kombinaciji z narečnim izrazoslovjem so namreč neprecenljiva kulturna dediščina tega območja«, pravijo v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper in dodajajo, da bo knjiga za marsikaterega turista lahko izviren spominek iz naših krajev. Ingrid Celestina s koprske knjigarne Libris pa je na današnji novinarski konferenci poudarila, da take knjige doslej še ni bilo. Svojevrstna knjiga po obliki in vsebini, ki so jo opremili z ličnimi fotografijami jedi priznanega lokalnega fotografa Jake Ivančiča, bo obenem odlična ideja za praznična darila. V knjigi je zbranih približno 20 receptov za jedi, kot so bakala, fritule, bobiči, kroštole, brodet, riži biži in številne druge. Recepte je prispevalo okoli 15 društev in posameznikov z območja slovenske Istre, nekaj vsebine pa so povzeli po legendarnem zgodovinarju in odličnem poznavalcu istrske kulinarike Albertu Pucerju. Neprecenljiv je vsekakor tudi uvodni in bolj strokovni del knjige, ki ga je prispevala izr. prof. dr. Suzana Todorović. Kot je zapisala v knjigi, so na istrsko kuhinjo skozi zgodovino vplivali različni narodi, katerih vpliv se je skozi leta izmenjeval na tem območju. Zgodovinski prelet istrske kuhinje in z njo povezanih navad in poimenovanj, je v uvodnem zapisu podkrepila s številnimi zgodbami domačinov, ki pripovedujejo v narečju, kar knjigi vsekakor doda pristnost, nadvse zanimiv pa je tudi gastronomski slovarček izrazov iz kuhinj istrskega podeželja.

Novi pridobitvi za koprski turizem je pozdravil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki verjame, da je v trenutnih razmerah najpomembneje to, da lokalna skupnost prepozna prave potrebe okolja in se nanje hitro odzove. Kot je ob tem poudaril, je na posebni preizkušnji prav malo gospodarstvo, zato je prav in nujno, da jim stopimo naproti in jim ponudimo prostor, kjer bodo lahko svoje produkte predstavljali širši javnosti.

Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska pa je dejala, da sta prenovljeni TIC in na novo izdana knjiga neke vrste »pozitivni posledici« epidemije koronavirusa: »Tudi v času omejitev in večmesečnega zaprtja v našem zavodu nismo počivali, temveč smo omejitve izkoristili za projekte, za katere sicer ne bi bilo dovolj časa«.

Sicer je prenovljen koprski TIC med tednom za obiskovalce odprt med 9. in 13. uro ter med 14. in 17. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 9. in 17. uro.