Domačini in turisti že vrsto let čakajo, kdaj se bodo lahko z barkami vozili kot z javnim prevozom. S pomočjo aplikacije Wayv, ki bo zaživela prihodnje leto, bodo lahko potniki iskali, lastniki plovil pa ponujali morske prevoze.

V zanimiv projekt vzpostavitve morskih prevozov na morju so se vključili družba Emigmaki bo aplikacijo Wayv razvila ter Turistično združenje Portorož in Turistično združenje Izola. Za izobraževanje ponudnikov morskih prevozov pa bo skrbel Arturo Steffé. Nova aplikacija Wayv bo omogočila iskanje in ponujanje morskih prevozov med uporabniki. Osnovni namen projekta je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju med potniki in lastniki plovil.

Aplikacija Wayv bo povezala potnike in lastnike plovil ter tako omogočala prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo nadzor, hkrati pa bo tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Gre za inovativen pristop, ki se do sedaj na našem območju ni mogel razviti na zasebni iniciativi, saj je potencialnih ponudnikov in povpraševanja premalo.

Osnovni namen projektne ideje je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar bi omogočilo dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij. Deljenje morskih prevozov in usmerjanje potnikov na dovoljenja pristajalna mesta bi razbremenilo morje s plovili ter tako prispevalo k ohranjanju narave. »Povpraševanja po morskih prevozih je precej. Skoraj tri četrtine vseh obiskovalcev nas obišče prav zaradi morja in si tudi želijo različnih doživetij, povezanih z morjem. Nove ponudbe pa se bodo zagotovo razveselili tudi domačini.«, je ob predstavitvi projekta razkril mag. Igor Noveldirektor Turističnega združenja Portorož,

Ključni rezultat projekta bo aplikacijska platforma Wayv, ki bo omogočala usklajevanje morskih prevozov na slovenski obali, preko nje pa bodo potekala tudi vsa plačila za prevoze. »Gre za inovativen projekt, saj nikjer v tujini nismo našli podobnih primerov. Aplikacija bo uporabniku prijazna, na voljo pa bo v štirih jezikovnih različicah,« je povedal Mitja Vatovec, direktor podjetja Emigma.

Varnost bo na prvem mestu, zato bodo obvezni pogoji za prevoznike ustrezen izpit in oprema ter sklenjeno zavarovanje potnikov. Prevoze bodo lahko izvajali samo tisti z registrirano gospodarsko dejavnostjo. Skupna vrednost projekta znaša 199.823,60 evrov, od tega bosta 145.385,92 evrov sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Morski prevozi Wayv bodo najprej na voljo le v slovenskem morju, ne izključujejo pa, da bi se projekt v prihodnosti razširil tudi na sosednje obmorske države.

Foto: Jaka Ivančič, Turistično združenje Portorož