Praznična razsvetljava v Kopru bo zažarela predvidoma v prvih dneh decembra, če bodo razmere dopuščale, bo občina skupaj z Zavodom za mladino, kulturo in turizem v Kopru postavila tudi drsališče, organizirala praznični sejem in poskrbela za spremljevalni program.

 

Tako kot v drugih mestih doma in po svetu bomo tudi v Kopru, kljub trenutno veljavnim omejitvam in posebnim razmeram, v začetku decembra prižgali praznične luči in tako simbolno vstopili v letošnjo Fantazimo. Poglavitni namen je ljudem, v prvi vrsti občankam in občanom, pričarati praznično vzdušje in jim v tem čarobnem času ponuditi nekaj razvedritve. Čeprav bo letošnji december za marsikoga drugačen od prejšnjih let, v občini verjamejo, da nam čarobnosti in radosti, ki jih prinašajo prazniki, ne more in ne sme nihče odvzeti.

 

Kot so napovedali že ob začetku projekta nove novoletne svetlobne okrasitve mesta Koper, bodo vsakoletno okrasitev nadgrajevali in smiselno dopolnjevali ter jo tako prilagodili tekočemu programu in vsebinam. Letos so se odločili za dokup elementov za okrasitev Prešernovega trga, Kardeljeve ploščadi, Verdijeve ulice in Titovega trga ter dela Pristaniške ulice, ki v preteklih letih niso bili okrašeni oziroma so bili le delno, ter tako smiselno zaokrožili okrasitev strogega mestnega jedra Kopra. Za to so namenili dobrih 140 tisoč evrov.

Dekorativna mestna razsvetljava, ki obsega več kilometrov utripajočih svetlobnih verig, svetleče elemente z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije v toplih in hladnih odtenkih, bo mestu tudi letos vdahnila praznični pridih.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, na Carpacciovem trgu boste še naprej občudovali zlato oljko, osvetljeno s kombinacijo hladno-toplih belih svetil LED, prav tako bo utrdba Bastion dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Čevljarsko in Kidričevo ulico bodo razsvetljevali svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle.

S svetlečimi kroglami bo na novo okrašena Verdijeva ulica, nova je tudi zasnova osvetlitve Titovega trga, kamor so preselili veličastno kočijo in krogle z darili s Prešernovega trga, medtem ko so nanj umestili nov in izjemno atraktiven element v obliki srca, ki bo ob dotiku zažarel v spremenjeni barvi. Dopolnili so tudi obstoječo okrasitev Pristaniške ulice, na Kardeljevo ploščad pa postavili svetlobnega jelenčka in novoletno drevo s skoraj 30 tisoč prazničnimi lučkami, ki bo s 15 metri višine najvišje umetno drevesce v državi. Občina se je na ta način izognila vsakoletni sečnji drevesa in se usmerila v bolj trajnostne oblike praznične okrasitve.

Če bodo razmere dopuščale, sredi decembra načrtujejo postavitev drsališča iz umetne mase v Taverni, praznični sejem v drugi polovici decembra, pestro gostinsko ponudbo v hiškah in drug zanimiv spremljevalni program Fantazime, ki bo omogočal sprotne prilagoditve omejitvam in razmeram. Prav tako si želijo organizirati tematske vodene oglede mesta v soju prazničnih luči, obisk treh dobrih mož, gledališke predstave za otroke in ostali spremljevalni program.

Vse načrtovane dejavnosti bodo odvisne od epidemiološke slike v državi in ukrepov, ki bodo takrat v veljavi.

Občina se neodvisno od ukrepov z lokalno radijsko postajo Radio Capris dogovarja tudi o prazničnem programu, ki bi ga v živo predvajali neposredno iz koprske Loggie.