Slovenske oblasti so 26. februarja 1992 iz registra stalnega prebivalstva Slovenije nezakonito izbrisale 25.671 ljudi, med njimi 5360 otrok. Posledice izbrisa so bile strahotne. Izgubili so zaposlitve ter socialno in zdravstveno zavarovanje, možnost izobraževanja, številni so bili izgnani in ločeni od najbližjih, preostali pa živeli pod vsakodnevno grožnjo izgona.

Izbrisani so zmagali na slovenskem ustavnem sodišču in Evropskem sodišču za človekove pravice, a vse doslej je bila poprava krivic zgolj navidezna: stalno prebivališče si je uspelo povrniti zgolj okoli polovici izbrisanih, številni izgnani se v Slovenijo niso mogli vrniti, številne družine ostajajo ločene ali so zaradi izbrisa razpadle. Le del izbrisanih je dobil mizerne odškodnine. Nekateri so v Sloveniji ostali brez urejenega statusa in povezanih pravic. Izbris ni bil nikoli preiskan in zanj ni nihče odgovarjal.

V razstavi, ki bo na ogled od 23. avgusta do 13. septembra 2023, se izbrisani skozi fotografsko oko Boruta Krajnca zazirajo v svoje spomine, izkušnje in odnos do izbrisa več kot trideset let pozneje. Pripovedujejo nam, da zanje izbris še vedno traja. Razstava pa vabi tudi k podpisu peticije za izbrisane. V času razstave bomo organizirali tudi predavanje o izbrisu s pričevanji izbrisanih.

Razstavo organizira Amnesty International Slovenije v sodelovanju z izbrisanimi.

Razstava bo na ogled v Libertas, Prekat 2 med 23. 8. in 13. 9. 2023.

Urnik: torek – sobota 18:00 – 21:00 in po predhodnem dogovoru.