8. februarja bo v Pokrajinskem muzeju Koper zelo pestro. Pripravili so vam raznolik in zanimiv program

Ob 9.uri – palača Belgramoni-Tacco

Javno vodenje: Ustvarjanje pogojev za ohranjanje kulturne dediščine v Pokrajinskem muzeju Koper

Ustvarjanje in vzdrževanje optimalnih mikroklimatskih razmer v razstavnih, depojskih in delovnih muzejskih prostorih se je začelo z vzpostavitvijo sodobnega elektronskega merilnega sistema Telehum ter z nakupom potrebne opreme. S preprečevanjem velikih nihanj temperature in relativne vlažnosti zraka pripomoremo k upočasnjevanju nadaljnjega propadanja muzejskih predmetov. Z vami bo konservatorsko-restavratorska svetovalka Lidija Gardina.

Ob 10. uri – Glavna dvorana

Predstavitev kipa svetega Nazarija pred odhodom na restavriranje

Na slovenski kulturni praznik bo izjemoma na ogled eden najbolj prepoznavnih predmetov iz našega muzeja – leseni kip koprskega zavetnika svetega Nazarija iz 16. stoletja. Dragocena muzealija ima poleg vsebinske in likovne tudi izjemno simbolno in duhovno vrednost za mesto Koper. Predmet je v slabem stanju in si zasluži konservatorsko-restavratorsko obravnavo. Letošnje praznovanje 1500-letnice mesta začenjamo torej nekoliko presenetljivo s slovesom od svetega Nazarija; zanj bodo poskrbeli v Restavratorskem centru ZVKDS v Ljubljani, v duhu osnovnega poslanstva muzeja – ohranjanja dediščine za bodoče rodove. Nekaj več o svetem Nazariju pa bo razložila muzejska svetovalka za umetnostno zgodovino Brigita Jenko.

Ob 10. uri – Etnološka zbirka

Delavnica za otroke in družine: Kuhinja nekoč v družbi Tačk pomagačk

V družbi terapevtskih psov Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke si bomo ogledali staro meščansko kuhinjo, posodje in pripomočke, ki so jih uporabljali nekoč, ter spoznavali prehranjevalne običaje in navade iz preteklosti. Delavnica bo trajala 1 uro.

Ob 11. uri – Muzejska galerija

Javno vodenje po razstavi Istranke, Potovke, Šavrinke

Istro je konec 19. stoletja, pa vse do sredine 20. stoletja, označevala gospodarska zaostalost, zato so se prebivalci v zaledju mest, ki so se preživljali predvsem s kmetijstvom, za preživetje ukvarjali tudi z drugimi gospodarskimi panogami in domačimi obrtmi. Občasna razstava predstavljala različne vloge žensk v preteklosti in žensko trgovanje, ki je bilo konec 19. stoletja in med obema svetovnima vojnama zelo živahno. Ženske so se ukvarjale predvsem s sekundarnimi pridobitnimi panogami in so na ta način povečale družinske prihodke, obenem pa poskrbele za varčno porabo. Po razstavi vas bo vodila muzejska svetnica na področju etnologije Tina Novak Pucer.

Ob 12. uri – Glavna dvorana

Predavanje: Dr. Salvator Žitko – Koper med Bizancem, Rimom in Benetkami

V atriju palače Belgramoni Tacco je do 29. februarja 2024 na ogled občasna razstava Koper-Capodistria 1500: obdobje med 524 in 932. Razstava osvetljuje dogodke, osebe in dokumente, ki so pomembno vplivali na razvoj Kopra v začrtanem obdobju. V gostujočem predavanju z naslovom Koper med Bizancem, Rimom in Benetkami, nam bo zgodovino mesta Koper iz tega obdobja podrobneje predstavil dr. Salvator Žitko.

Ob 14. uri
Javno vodenje: Dediščina in moč mitov

Dediščina in moč mitov: Dr. Maša Saccara vas bo vodila po stalnih razstavah Skozi spiralo časa in Od amfore do žare, s poudarkom na mitologiji.