Teden italijanske kulinarike v svetu
Pri mizi z italijansko kuhinjo: dobro počutje z užitkom #italiantaste
13.-19. november 2023

 

Teden italijanske kulinarike v svetu se bo odvijal od 13. do 19. novembra 2023, letošnja rdeča nit pa je »Pri mizi z italijansko kuhinjo: dobro počutje z užitkom«. To je že osma izvedba prireditve, s katero Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje nadaljuje eno izmed najuspešnejših iniciativ integrirane promocije, preko katere želi v tujini ovrednotiti italijansko agroživilsko verigo in gastronomsko tradicijo. Letošnja izvedba Tedna italijanske kulinarike v svetu želi vključiti čim večje število institucionalnih sogovornikov, podjetij, trgovskih združenj in nosilcev dejavnosti ter s sistemskim pristopom in podporo prispevati k rasti države. Letos bo poudarek na povezavi med sredozemsko dieto, ki predstavlja najbolj zdrav in kvaliteten način prehranjevanja, ter dobrim počutjem, kot rezultatom pravilnega in zdravega načina življenja. Ti koncepti bodo izpostavljeni predvsem v povezavi med prehranjevanjem in športom, tudi v sodelovanju z italijanskim državnim olimpijskim komitejem in športniki.

Na območju Generalnega konzulata Italije v Kopru se bosta v okviru Tedna italijanske kulinarike v svetu odvijala dva dogodka, in sicer v Ankaranu in Kopru, ki bosta vključila strokovnjake in širšo publiko.

 

14.-19. november – Izola in Koper

Ob Tednu italijanske kulinarike v svetu bodo naslednji gostinski lokali le zjutraj ponujali svojim strankam brezplačno kavo espresso in rogljičke:

  • Bar Royal, Pittonijeva ulica 20, Izola
  • Kava Bar Pri Vinopiji, Ulica 15. maja 3, Koper
  • Kava Bar Oaza, Vanganelska cesta 10, Koper

 

15. november – Ankaran

Od 18.00 dalje priprava jedi v živo (Showcooking) z degustacijo in gledališkim trenutkom v Vili Andor, Ankaran (za rezervacije +386 51 288 198).

 

16. november 2023 – Koper

Od 18.00 ure okrogla miza »Espresso znanja«, na kateri bodo sodelovali: Omar Zidarich, Fabrizio Polojaz, Alberto Polojac, Veronica Fratter, uvodni nagovor pa bo imel Giovanni Coviello, Generalni konzul Italije v Kopru.

Dogodek se bo odvijal v Palači Gravisi-Buttorai, Ulica Osvobodilne fronte 10, Koper.

Od 19.00 ure dalje bo potekal degustacijski večer tipičnih italijanskih izdelkov, kot so testenine La Montanara, losos kmetijskega podjetja Zobec, značilne tržaške slaščice Eppinger Caffè, vina Tolardo, Kava Excelsior in koktajli Caffo.

Na ogled bo fotografska razstava z naslovom »One cup more, please!« (Photo Imago Muggia/Milje, avtorji: Gianfranco Favretto, Roberto Pastrovicchio in Fabio Rinaldi).