Darko Brajković Đepeto Njapo je konceptualist. Projekt Atelier, ki ga izvaja v koprske kulturnem središču Libertas je zasnovan v kontekstu javne funkcije umetniškega akta. Brajkovićev Atelier je prostor, je kreativna platforma odprtih možnosti. Atelier je likovna delavnica, ki vzporedno proizvaja miselni produkt. Kaos je izhodišče. Nastavljeno stanje je soočanje s kaosom. Ideologija lepega, estetike je tu napeljana v operativni poseg. Vse je možno. Atelje je odprt v procesu svobodne izbire: lahko je red ali
nered. Namena umetniškega akta je lahko umetnikova subjektivna kritika realnosti ali imaginarnosti, vendar vedno v obliki ontološko čistega dejanja. Umetnost ne odgovarja na vprašanja. Umetnost zastavlja vprašanja. Umetnost ne izpolnjuje želja, umetnost lahko ustvarja želje. To je zdaj odprti Atelier v koprskem kulturnem središču Libertas, ki poteka v okviru razstavnega programa Galerije Insula.

Dejan Mehmedovič, kustos razstave

O avtorju:
Darko Brajković Đepeto Njapo (Pula, 1986) je obiskoval klesarsko delavnico Siparis v ateljeju Janeza in Aleša Pirnata v Katoru, Umag. Sodeloval je pri delu umaške galerije Um-art (vodja Alessandro Bumbak). Leta 2002 sodeluje pri multimedijskem projektu Suvremenost 2002 (produkcija Mladih Istre). Razstavljal je na mnogih selekcioniranih skupinskih, samostojnih razstavah in sodeloval pri različnih multimedijskih projektih. Nagrajen je s Prvo nagrado na 16. mednarodni razstavi miniatura v Zaprešiću leta 2013. Je član HDLU-a Istre. Živi in dela med Grožnjanom in Umagom v Istri.

Projekt Atelier lahko obiščete do 26. 8. 2023 v Skladišču Libertas, Prekat 3.

Urnik:
torek-sobota: 18.00-19.00, otvoritev razstave 4.8.2023 ob 19.30