V Kopru svoja vrata odpira TIC Koper (termin ogleda: sobota, 15. 04. 2023 ob 09:30), delo biroja Marasovič arhitekti. TIC Koper domuje v Pretorski palači, sestavljata pa ga prehodna prostora, ki sta povezana s staro lekarno. Poseben izziv pri projektu je bilo zagotoviti primerno osvetlitev, kar so arhitekti dosegli z odstranitvijo obstoječih zaves. Interier zaznamujejo omarice in police, ki posnemajo tiste iz stare lekarne, ter vaze z avtohtonim rastlinjem, ki prostoru dodajo mediteranski pridih.

Prav tako delo biroja Marasovič arhitekti je Pisarna P8 (termina ogleda: sobota, 15. 04. 2023 ob 11:00 in 12:00), ki je potisnjena na sam rob pet-nadstropne stavbe v Kopru. Prostor je s stekli oz. shranjevalnimi policami razdeljen na dve pisarni, konferenčno sobo in vhodni del s čajno kuhinjo. Črna barva je kontrast svetlobi, ki v prostor vstopa skozi velika okna, interier pa dopolnjujejo rastline, senčila, knjige in ambientalna svetila.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali projekt Avtobusna postaja Koper (termin ogleda: sobota, 15. 04. 2023 ob 12:00), delo arhitekturnega biroja Omnia arhing. Cilj prenove avtobusne postaje Koper je bila njena posodobitev z uvedbo prostorskih, prometnih in funkcionalnih izboljšav. Arhitekturna zasnova je sestavljena iz manjšega trga in ploščadi s peroni, pokritimi z nadstreškom iz jeklene konstrukcije, ter zaprtega objekta. Nova avtobusna postaja zagotavlja funkcionalnost in prijaznost za vse uporabnike ter je ena izmed ključnih vstopnih in izstopnih točk mesta Koper.

Na ogled bo na voljo še Poslovni objekt Vergerijev trg / Palača Sabini-Grisoni (termina ogleda: sobota, 15. 04. 2023 ob 13:00 in 14:00), ki je nastala s prezidavami več starejših stavb iz 18. in 19. stoletja. Prenovljena palača zadostuje vsem sodobnim prostorskim in statičnim zahtevam, hkrati pa so in situ ohranjeni kakovostni zgodovinski elementi in nekatere od odkritih stenskih poslikav. V stavbi se danes spet izvaja poslanstvo zakoncev Grisoni, saj namesto nekdanje sirotišnice v njej delujejo različni socialno-varstveni programi. Palača je bila med gradnjo razglašena za kulturni spomenik.

V sklopu festivala pa bo predstavljen še projekt Marjetka na morju (termina ogleda: sobota, 15. 04. 2023 ob 15:00 in 16:00), kjer gre za prenovo stare trietažne istrske hiše v tri manjše samostojne bivalne enote. Prostor je oblikovan tako, da si ga obiskovalec bolj zapomni, doživi in izkusi. Interier zaznamujejo dinamični vzorci ter raznoliki materiali in teksture. Spalnici poseben karakter dodajo vidni leseni tramovi.