V petek, 18. junija, ob 19.00 uri, bo v Dvorani Hermana Pečariča na Škofijah v sodelovanju s projektom Istralekt na ogled dokumentarno-igrani film Je lektrika ubila štrige (2016).

Film gledalca popelje v domišljijski svet manj znane, skrivnostne Istre, med nadnaravna bitja, kot so štrige, štrigoni, more, štrolige, kresniki, vile in volkodlaki. Pripovedovalci z vseh koncev polotoka v pisanih domačih jezikih in narečjih pripovedujejo starodavne zgodbe iz svojih krajev in živo popisujejo prigode, ki so jih doživeli njihovi bližnji, nekateri pa celo dogodke iz prve roke.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JgY0yL1k_KM

O filmu
“Po noće nastane jedan novi sviet, sve je škuro, sve je drugajče, okolo gredo štrigi, mraki, svieći, vukodlaki…” (M.K) V bogatem istrskem pripovedniškem izročilu so še posebej zanimive zgodbe o »nadnaravnih« bitjih, kot so štrige, štrigoni, more, štrolige, kresniki, vile in volkodlaki; pripovedovali so jih nekoč, a jih pripovedujejo še danes. Dokumentarno-igrani film Je letrika ubila štrige gledalca popelje v domišljijski svet manj znane, skrivnostne Istre. Pripovedovalci z vseh koncev polotoka v pisanih domačih jezikih in narečjih pripovedujejo starodavne zgodbe iz svojih krajev in živo popisujejo prigode, ki so jih doživeli njihovi bližnji, nekateri pa celo dogodke iz prve roke.

 

Vse projekcije bodo potekale v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. V primeru slabega vremena bodo prireditve na prostem izvedene v dvoranah krajevnih skupnosti. Število mest je omejeno, rezervacije in vprašanja sprejemajo na e-naslovu meri.viler@isolacinema.org. Najbolj sveže informacije o napovedanih dogodkih najdete na FB strani in spletni strani Kino Istra.

Kino Istra je potujoči kino zavoda Otok, ki z izvrstnim filmskim in drugim kulturnim programom obiskuje kraje v slovenski Istri. Aktivnosti potekajo v okviru evropskega projekta, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnostih. Projektni vodja je hrvaški filmski festival Motovun, partnerji projekta pa so – poleg zavoda Otok – še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD. Projekt je namenjen tako prebujanju ljubezni do filmske umetnosti pri šolarjih, ki odraščajo v krajih brez možnosti obiska kina, kot tudi odraslim prebivalcem lokalnih skupnosti. Sofinancirata ga Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo RS.