Z razstavo PREHRANA V KOPRU IN NA NJEGOVEM PODEŽELJU OD ANTIKE DO KONCA 19. STOLETJA /L’ALIMENTAZIONE A CAPODISTRIA E NEL SUO CONTADO DALL’ANTICHITÀ ALLA FINE DELL’OTTOCENTO, ki je nastala v sodelovanju Pokrajinskega arhiva Koper in Pokrajinskega muzeja Koper in je na ogled v Pokrajinskem arhivu Koper, se pridružujemo projektu Slovenija – Evropska regija gastronomije 2021.

Razstava predstavlja prehransko dediščino skozi različna obdobja in različne družbene skupine na območju Istre: rimska kuhinja, prehrana v mestu, prehrana na podeželju, prehrana solinarjev, mediteranska trojka idr. S tem pregledom želimo predstaviti in ozaveščati javnost o prehranski dediščini in spodbujanju priprave starih jedi v sodobni kuhinji ali prehranskih inovacij, ki temeljijo na lokalni kuhinji.

Z razstavo napovedujemo izid knjige, ki bo izšla v začetku decembra, v kateri bo predstavljano obsežnejše raziskovalno gradivo, sestavine, recepti za pripravo jedi… Razstava se navezuje na stalno etnološko razstavo Srečanje lakote in izobilja v PMK, ki predstavlja kulturo prehranjevanja na prelomu 19. v 20. stoletje.

Vabljeni!