Vljudno vas vabimo na ogled plesno-gledališke predstave Spanje | oblike, krajine, pošasti.

Gostovanje projekta v katerem nastopa Barbara Ribnikar bo v petek 29. novembra 2019 ob 20.00 v Mali dvorani Gledališča Koper.

Zasnova in režija: Barbara Novakovič Kolenc

Igra: Barbara Ribnikar

Kostumografija: Lara Kulaš

Fotografija: Mare Mutić

Oblikovanje: Ana Kolenc

 

Produkcija: Muzeum Ljubljana

Koprodukcija: Bunker Ljubljana

S finančno podporo: MOL, Oddelek za kulturo

 

Predstava se opira na bogato ikonografijo upodobitev spanja iz Stare in Nove zaveze (Ezekiel, Job) in temelji na besedilih J.L. Borgesa, Svetega Avguština in nekaterih drugih literarnih referenc ter vizualnih umetnikov, ki so preučevali spanje. Mestoma se v projektu odpirajo prehodi za tako imenovane sladke sanje, nočne more in sanjarjenje. Z ene strani pritiska sila, ki želi dogajanje uspavati in z druge strani vznika potreba po budnosti. Performerka potuje iz prizora v prizor skozi imena literarnih junakov in podob iz zgodovine umet- nosti ter hkrati biva v sanjah ali sanjari v budnosti. Miselni okvir predstave je področje sanj, v središču sta imaginacija in čutnost – telo v umetnosti med budnostjo (onstran sanj) in sanjami.

 

Meditirajoči subjekt postane dvomeči – ob nerazločljivosti sanj in budnosti. Naše življenje ni nič drugega kot sen, še več, naše bedenje je celo bolj zas- pano od samega spanca, naše sanje pa veljajo več kot naš racionalen govor. Mais – nour veillons dormans ou veillans dormons? 

Montaigne

Vstopnice: 10 EUR / 7 EUR – študenti, upokojenci