Kaj pomeni »mindfulness«? Angleški izraz lahko prevajamo kot »čuječnost«, lahko kot »pozornost«, lahko pa tudi kot »polno zavedanje«. Pomeni nepresojajoče zavedanje sedanjega trenutka. Kot zunanji opazovalec se radovedno zavedamo svojega doživljanja v tem trenutku, kakršnokoli že je, ga opazujemo in sprejemamo, ne da bi ga poskušali spremeniti, mu ubežati ali ga ocenjevati.

V številnih znanstvenih raziskavah je bilo ugotovljeno, da ima takšen pristop do lastnega doživljanja pomembne pozitivne učinke na številnih področjih življenja, vključno z boljšim počutjem, zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti, izboljšanjem na področju partnerskih odnosov in večjo kvaliteto življenja nasploh.

Praksa nas poveže s prirojenim potencialom za zdravljenje, ki ga imamo vsi. Spodbuja našo sposobnost, da gojimo utelešeno modrost in samospoštovanje. Uči nas, da čuječe živimo življenje in se soočamo z vsem, kar se pojavi z integriteto, jasnostjo in odkrito prisotnostjo.

Učinki vadbe:

  • povečana sposobnost sproščanja in doživljanja občutka miru,
  • več energije, entuziazma in višje vrednote življenja,
  • višja samozavest in boljša sposobnost sprejemanja življenja takega, kot je,
  • povečana sposobnost obvladovanja tako kratkoročnih kot dolgoročnih stresnih situacij.

Raziskovanje mindfulnessa je vedno raziskovanje samega sebe, zato srečanje ne bo potekalo v obliki frontalnega predavanja, ampak v interakciji z udeleženci. V večernem online srečanju bodo z udeleženci raziskovali, kaj pomeni »mindfulness« in izvajali zelo enostavno meditacijsko vadbo. Vsak udeleženec naj ima za vadbo pripravljene 3 rozine. Na koncu srečanja bodo udeleženci imeli še čas za vprašanja in odgovore.

Joachim Gross
Joachim Gross, dr. med. je nemški zdravnik, ki se poleg medicine že 15 let tudi ukvarja z zen meditacijo in »mindfulness«. Živi in dela v Kopru, vodi meditacijsko skupino www.medizen.info. Kot certificiran učitelj za MBSR (»mindfulness based stress reduction«) vodi 8-tedenske tečaje in redne tedenske skupinske zen meditacije. Organizira izlete v meditacijski center v Nemčiji (Beneditushof v Holzkirchenu in Zendo Saupurzel v Karlstadtu). Vsako leto se odpravi na 2 mesečni odmik v Zen center »Bodhizendo« v južno Indijo, kjer črpa nova samo-spoznanja. Tudi v zen centru v Indiji vodi meditacije.

Prijava na delavnico: spletna stran Centra Diha.
Prispevek 10 eur, plačilo preko TRR Center Diha (za vse, ki imate plačano vadnino, je dogodek vštet v ceno).
Predavanje bo potekalo preko spleta, zaprte fb skupine. Začetek ob 19.00 uri (trajanje cca. 90 min).
Obvezne predhodne prijave do sobote 13. 3., do 16.00 ure, na centerdih@gmail.com. Po prejetju plačila boste prejeli povezavo do zaprte fb skupine, kjer bo potekalo predavanje.