Med ponedeljkom, 10. in petkom, 14. oktobra v Koprskem zalivu poteka vojaška vaja Ladja 22, kjer se pripadniki Slovenske vojske usposabljajo na področju pomorskega prestrezanja, sodelovanja in usmerjanja, protiminskih pregledov in čiščenj ter zagotavljanja varnosti delovanja.

Na vaji sodelujejo pripadniki 430. mornariškega diviziona z ladjo Ankaran, z zračno podporo vojaških letal PC-9, vojaških in policijskih helikopterjev in pripadniki Specialne enote policije ter Specializirane enote vojaške policije.

Vaja Ladja 22 je del niza vaj Preskok 2022, ki jih Slovenska vojska izvaja med 12. septembrom in 21. oktobrom. Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske, to je obramba domovine.

V četrtek, 13.10.2022 ob 13.30, bo na potniškem terminalu v Kopru ogled in predstavitev Odreda za specialno podvodno delovanje, ogled Hitre patruljne ladje Ankaran 21, prikaz delovanja skupine za pregled sumljivih plovil, prikaz postopkov uničevanja improviziranih ubojnih sredstev z robotom ter ogled helikopterjev Slovenske vojske in Policije.