Knjigarna Libris vas prijazno vabi na predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, v kateri so zbrani zapisi Antona Mihca – Toneta iz Kubeda, enega prvih izobražencev v slovenski Istri, objavljeni v letih 1945−1955 v Primorskem dnevniku in Slovenskem Jadranu. Pričakujejo vas v sredo, 7. julija 2021, ob 19. uri na Prešernovem trgu v Kopru.

Z urednico knjige in avtorico spremne besede Tanjo Jakomin Kocjančič se bo pogovarjala književnica Ines Cergol. Odlomke bo bral Bogdan Kavrečič.

Anton Mihec – Tone (Kubed, 1899−Reka, 1973), učitelj, narodni buditelj, kulturni delavec in publicist, je veliko naredil za kulturno, prosvetno in politično rast Slovencev v slovenski Istri v prvi polovici 20. stoletja. Pomembna je bila njegova vloga pri organizaciji šolstva in ohranjanju kulturnega izročila tako v slovenski Istri kot tudi drugod po Sloveniji. Po letu 1950 je bil aktiven tudi na Reki, kjer si je kot član in dolgoletni tajnik tamkajšnjega slovenskega Kulturno-prosvetnega društva Bazovica v začetnem obdobju njegovega obstoja prizadeval za razvoj kulturnega delovanja številnih Slovencev v tem mestu.

Knjiga prinaša podlistke, črtice in humoreske, v katerih se prepletajo socialne, nacionalne in domačijske teme. Mihec je bil pronicljiv in duhovit pisec; kronist svojega časa in prostora, zato imajo njegova objavljena besedila tudi dokumentarno vrednost. V njih se prepletajo biografske in avtobiografske prvine. Njegovi časopisni prispevki so prava zakladnica narečnih, zlasti pozabljenih besed. Glavnino spisov je posvetil rojstnemu Kubedu in njegovim ljudem, pozornost pa je namenil še številnim drugim istrskim krajem. Knjigo, ki jo je oblikovala Darja Vuga, bogati tudi fotografsko in dokumentarno gradivo.

Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Prireditev bo potekala v skladu s priporočili NIJZ ter upoštevajoč PCT – pogoj.