V soboto so razglasili zmagovalce natečajev za Županovo vino in oljčno olje Mestne občine Koper. Naziv Županovo vino 2022 je prejel Refošk aMorus 2013, ki so ga pridelali v kleti Montemoro Natural Wines, naziv Županovo oljčno olje 2022 pa je osvojilo oljčno olje Abrami, ki ga je pridelal Gorazd Jereb iz Krkavč.

Na letošnji natečaj za Županovo vino Mestne občine Koper se je prijavilo 26 vinskih kleti oziroma vinarjev iz Mestne občine Koper, ki so na natečaj prijavili 41 vzorcev vin sorte malvazija in refošk. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Valentin Bufolin, Majda Brdnik, Tamara Rusjan, Rok Kerin in Darja Zemljič, je na podlagi anonimnega ocenjevanja z največ točkami nagradila Refošk aMorus 2013, ki so ga pridelali v kleti Montemoro Natural Wines, ki je prejelo zlato priznanje in laskavi naslov Županovo vino Mestne občine Koper 2022. Poleg tega so podelili še 15 zlatih priznanj, 24 vzorcev vina je prejelo srebrno priznanje, en vzorec pa bronasto.

Zelo dober odziv je bil letos tudi na natečaju za Županovo oljčno olje Mestne občine Koper, na katerega se je prijavilo 17 oljkarjev s 23 vzorci oljčnih olj. Po oceni strokovne komisije, ki so jo sestavljali predsednik Vasilij Valenčič, Milena Bučar Miklavčič, Teja Hladnik, Goran Gregorič, Ernest Kante, David Hrvatin, Aleksandra Ožbolt in Jadran Jakončič, je bilo najboljše oljčno olje Abrami, ki ga je pridelal Gorazd Jereb iz Krkavč. Naziv prvega spremljevalca je prejelo oljčno olje Robivera, ki ga je pridelal Robert Lisjak, naziv drugega zmagovalca pa je osvojilo oljčno olje Sabadin belica, ki ga je pridelal lanskoletni zmagovalec natečaja Danijel Sabadin. Sicer je vseh ostalih 20 sodelujočih olj na natečaju za Županovo oljčno olje prejelo zlata priznanja.

Na svečani podelitvi, ki je bila v soboto v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan poudaril pomen Županovega vina in oljčnega olja za Mestno občino Koper ter podelil nagrade in priznanja. Poleg nagrade Steklarne Rogaška bodo zmagovalci prejeli še dodatno podporo pri promocijskih aktivnostih, ki jih bodo izvedli v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper v vrednosti 700 evrov, kot vsako leto, pa bo Mestna občina Koper v protokolarne in promocijske namene od najboljše uvrščenih na natečaju odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja. Letošnja novost je višja odkupna cena, in sicer 9 evrov za 0,75 l steklenico vina in 7 evrov za 0,25 l stekleničko oljčnega olja.

Tako kot je praksa zadnjih let bodo vsi sodelujoči na natečaju za Županovo oljčno olje 2022 brezplčano sodelovali tudi na mednarodnem tekmovanju Flos Olei za leto 2023.

Sicer bosta zmagovalno vino in oljčno olje širši javnosti dostopna tudi prek Vinske fontane v Marezigah in v trgovinici v sklopu koprskega turistično-informacijskega centra.

Sobotno prireditev sta popestrila kitarska virtuoza pop glasbe Zdenko Cotič – Coto in Marko Hrvatin oziroma Popr‘n’sou, ki se jima je na koncu pridružila še glasbenica Lea Sirk. Prireditve pa se je udeležila tudi vinska kraljica slovenske Istre Tea Ivančič.