Petčlanska ocenjevalna komisija je v začetku maja zbirala vzorce refoška. Prejeli so kar 72 vzorcev vina iz grozdja sorte refoška, kar odraža veliko zanimanje in sodelovanje v ocenjevanju. Komisija, ki so jo sestavljali predsednik Iztok Klenar, enolog, Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper, Rok Jamnik, enolog Vinakoper, Anka Polanec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Vilij Bržan, predstavnik vinarjev, je vzorce ocenjevala v torek, 7. maja, v Kanavi. Ocenjevalo se je 4 kategorije: mlad refošk, zrel refošk, rose in peneča vina (rose penine in refoškove penine). Ocenjevanje je potekalo po 100-točkovnem sistemu, pri čemer so ocenjevali anonimne vzorce, upoštevajoč bistrost, barvo, vonj, okus in harmonijo. Komisija je bila po degustaciji vzorcev zadovoljna s kakovostjo vin, kar potrjuje tudi število medalj. Od 72 vzorcev imamo 2 šampiona in 2 prvaka kategorij ter 15 zlatih medalj.

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je Korenika Robi in Dorjano iz Kort z vinom refošk letnik 2021. Šampion mladih refoškov je Vinska klet Kralj iz Škocjana z refoškom letnik 2023. Prvak kategorije penečih vin je Vinakoper s penino Capris rose. Prvak kategorije rose vin je prav tako šel v roke Vinakoper in sicer za vino Koper Rose letnik 2023.

Združenje slovenskega reda vitezov vina – omizje za slovensko Istro in kras že vrsto let dodeljuje naziv » Kralj refoška«. Naziv Kralj refoška prejme vinar, katerega zreli refošk je bil razglašen za šampiona. Tako je bil Gregor Korenika iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort okronan za Kralja refoška 51. Praznika refoška in slovenske Istre.

Rezultati po kategorijah:

Rezulati ocenjevanja kategorije mladih refoškov

Rezulati ocenjevanja kategorije zrelih refoškov

Rezulati ocenjevanja kategorije rose

Rezulati ocenjevanja kategorije penečih vin