Bliža se najslajši konec tedna v letu, pred vrati je 14. Sladka Istra.

Vonj po sveže ocvrtih miškah, posutih s sladkorjem, elegantne čokoladne praline z najrazličnejšimi polnili, okusne tortice s kremasto sredico, vrhunske slaščičarske mojstrovine, nepogrešljivi napitki … september že tradicionalno »diši« po sladkem. Le še nekaj dni nas namreč loči do največjega in najbolj prepoznavnega sladkega dogodka, mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov, ki bo 24. in 25. septembra že štirinajsto leto v koprskem mestnem jedru pričaral posebno vzdušje.

Kljub dejstvu, da je Sladka Istra tradicionalna prireditev, na kateri obiskovalci okušajo sladke pregrehe od blizu in daleč, je vsak obisk novo doživetje. In letos je novosti veliko.

Zagotovo je med najpomembnejšimi ta, da bo prireditev dobila svoje novo plačilno sredstvo. Legendarne kupone bodo za okušanje sladic namreč nadomestili kovanci, ki jih bodo obiskovalci pri ponudnikih zamenjali za degustacijsko porcijo izbrane sladice.

Letošnja Sladka Istra bo okolju veliko bolj prijazna. Plastično embalažo za enkratno uporabo bodo nadomestili ekološki materiali, kot so kartonasti pladnji in krožniki, škrobni kozarčki, ekološke slamice, biorazgradljivi pribor in drugi. Kaj pa sladice za domov? Čisto vse jih bo možno pospraviti v simpatične škatle ali bombažne vrečke in uživati v udobju doma.

S sladicami obložene stojnice bodo letos goste pričakale na dveh najlepših trgih v mestnem jedru Kopra, to sta Titov trg in trg Brolo. Ravno slednji bo za nekaj dni popolnoma spremenil videz in postal čudovita kulisa različnim dobrotam. Le kdo ne obožuje poležavanja na travi z najljubšo sladico in kavo v rokah? Kavarna v parku bo brez dvoma zadovoljila vse ljubitelje kave in kavnih napitkov. Sredi parka bo svoj kotiček našel tudi cocktail bar, kjer bo simpatični D Bearded Bartender, Alen Gustinčič, predstavil, kako lahko z doma pripravljenimi sirupi iz sezonskega sadja in dišečega rožmarina obogatimo cocktaile.

Sladka Istra pa ni le neskončna vitrina sladkih dobrot. Je tudi priložnost za pridobivanje novih znanj in spretnosti. Na prireditev prihajajo posebni gostje, ki bodo v okviru delavnic svoje recepte in skrivnosti delili z obiskovalci. Slaščičarski chef Tomi Češek iz Zebra Patisseries, ki je bila po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022 izbrana za najboljšo slaščičarno, bo udeležencem delavnice približal francoske eklerje in makrone. Najboljši sommelier Slovenije 2022, Valentin Bufolin, pa bo z ljubitelji in poznavalci spajal žlahtno kapljico s čokolado. A se jim sploh lahko uprete? Zagotovite si svoje mesto na delavnicah že danes.

Organizatorji niso pozabili niti na najmlajše. Najbolj zabaven, barvit in živahen bo Martinčev trg, kjer se bodo otroci cel dan zabavali na Sladkih mehurčkih. Med zabavnimi predstavami, kreativnimi delavnicami in animacijskimi točkami bodo veselo počakali na svoje starše.

In če ste mislili, da je to vse, se seveda motite.

Preverite, kaj vse bo še ponudila letošnja Sladka Istra na www.sladka-istra.si in na Facebook strani Sladka Istra.

Spremembe v prometu Sladka Istra 2022

Posladkajte se v dobri družbi le nekaj korakov od morja!