V soboto dopoldne, 16. 3. 2024, se je na Titovem trgu odvijal drugi Brunch in Starodobniški klepet ob kavi (SKOK), ki sta ga organizirala Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper ter Društvo Adria Classic Koper. Na dogodku, ki je uspešna zgodba združevanja nostalgije in lokalnih ponudnikov, se je zbralo več kot 100 starodobnikov, ki so napolnili trg s posebno energijo, številni obiskovalci pa so med drugim lahko uživali v poznem zajtrku z dobrotami, ki so jih pripravljali lokalni ponudniki.

Brunch in Starodobniški klepet ob kavi 2024. Foto: Jakob Bužan

Številni obiskovalci različnih generacij, od mladih do starejših, so pobližje spoznavali in si pogledali atraktivne avtomobile ter se z njimi fotografirali. »Smo ljubitelji starodobnih vozil, ni čar, da jih imamo v garaži, ampak, da to pokažemo ljudem. Želimo pokazati obiskovalcem, razložiti o avtomobilih, njihovih karakteristikah in letnikih,« o tem, zakaj si ljubitelji starodobnikov želijo takih dogodkov je poudaril Edi Glavič, predsednik društva Adria Classic Koper. Najstarejši avto, ki so si ga obiskovalci lahko ogledali na trgu je bil iz leta 1934, motorno vozilo pa letnik 1932. Manjkali niso legendarni Tomosovi motorji, med avtomobili pa katrca, hrošč, fičo, jugo in drugi starojugoslovanski avtomobili. Zaslediti pa je bilo tudi starodobnike iz sosednje Hrvaške.

Ob pogledu na številne avtomobile so si obiskovalci lahko privoščili dobro kavo in pozen zajtrk. Lokalni ponudniki so pred Pretorsko palačo pripravljali okusne obložene kruhke, granolo z jogurtom, palačinke z marmelado, sivkino limonado in številne druge dobrote. Posebno vzdušje je pričaral tudi lajnar, ki je igral glasbo, ki spominja na pretekli čas. V soboto pa je na Prešernovem trgu potekal tudi sejem starin, kjer so obiskovalci lahko občudovali pohištvo in druge dragocene izdelke stare tudi več kot 100 let.

Sejem starin na Prešernovem trgu. Foto: Jakob Bužan

Dogodek je otvoril spomladanska druženja na prostem in oživel staro mestno jedro. Nadaljujemo s pomladnimi dogodki, in sicer v ponedeljek, 1. aprila, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper vabi na otvoritev nove doživljajske poti – »Velikani Istre«, ki bo ob 11. uri v Kubedu.