Preostanek poletja v slovenski Istri bo v znamenju mnogih dogodkov. Manjkalo ne bo dogajanja na večjih glasbenih odrih, niti manjših, bolj intimnih koncertov. Poskrbljeno pa bo tudi za ljubitelje umetnosti, najmlajše in ker se v Istri vedno dobro jé  in pije, seveda tudi za kulinarično dogajanje.

 

Istrski okusi na enem mestu

Da doživite okuse naše Istre, je dovolj že to, da si zabeležite dva termina in nas obiščete, ko se bosta v Dekanih in Izoli zgodili dve izjemni kulinarični prireditvi. Tretja edicija Altroke Istra Gourmet Festivala bo vse gurmanske navdušence razvajala v četrtek, 26. avgusta v Dekanih. Prva septembrska sobota, natančneje 4. septembra, pa bo namenjena drugemu izolskemu street foodu, Pomolu okusov. Slednji bo tudi okusna napoved Dnevov bakalaja, ki sledijo med 10. in 26. septembrom.  

 

Intimno festivalsko in koncertno dogajanje

Koledarček avgustovskega dogajanja pričnemo polniti v Ankaranu, kjer se v Valdoltri odvija serija brezplačnih prireditev Poletno, kulturno v Ankaranu. Ljubitelji glasbe bodo lahko uživali na treh odličnih koncertih. 14. avgusta bo na oder stopil Gal Gjurin s skupino ter gostjo, Kanadčanko Veronico Charnley in navdušujočo spremljevalno zasedbo. Kot posebni gost bo nastopil tudi enajstletni avtor, tolkalist, pianist, in pevec Kras Gjurin, sicer Galov sin. 21. avgusta bodo obalo preplavile mešanice melodij neworleanškega swinga in francoskega šansona, ki jih bo z občinstvom delila skupina Počeni škafi. Zadnjo avgustovsko soboto pa bodo poslušalci lahko prisluhnili skupini Fake Orchestra, poznani po priredbah slovenskih ljudskih pesmi, ki se stapljajo v modernejše glasbene oblike.

Dogajanje v Kopru je živahno kar preko celotnega tedna. Ob ponedeljkih mestni utrip poživljajo brezplačni koncerti v Taverni. Tam se lahko razvedrite 16. avgusta, ko bosta nastopila Golnar & Mahan, 23. z Goran Rukavina trio in 30. 8., ko večere zaključi Roya Quartet. Med avgustovskim glasbenim programom v Kopru velja izpostaviti Festival Poletje z biseri, ki bogati dogajanje ob sredah. 11. avgusta bodo na Kapodistriasovem trgu nastopili Fed Horses – Čedahuči – Dagi, 18. avgusta pa bosta biserno ogrlico sklenila Tokac in Hamo. Ob torkih lahko v zunanjem atriju Pretorske palače prisluhnete melodijam festivala JEFF z zaključnim večerom 27. avgusta. Pestro je tudi v zaledju, kjer se prav tako ob četrtkih dogaja cikel glasbenih večerov Od Črnega Kala dol in v Kubedu glasbeni cikel Čubed pod borovci.

Če ste v Izoli in si želite občutiti poletni utrip mesta, vas vabimo, da se udeležite dogodkov v parku Pietro Coppo ali še bolj intimnih dogodkov v Ljubljanski ulici. V parku boste 13. avgusta z nastopom skupine Year of Rookie na svoj račun prišli ljubitelji alternativnega roka, že naslednji dan bodo melodije bolj umirjene. Prepustili se boste lahko slovenskim ljudskim pesmim izpod strun Marjetke Popovski. Vikend bo na nedeljo zaključil lokalni avtor, kitarist in pevec Yan Baray. 19. avgusta bo v parku donela komorna glasba, ko se bo zgodil koncert komornih skupin.

V Portorožu se godi niz brezplačnih dogodkov Poletje v Portorožu, katerega del so tudi torkovi in četrtkovi koncerti v Rožnem vrtu. Ob nedeljah se portoroško dogajanje sklene na istrskih folklorno-glasbenih večeri na portoroški ploščadi. Oživel je tudi travnik pred Epicentrom v Luciji. Poletje na travniku  med drugim prinaša v avgustu še tri koncerte. Sredine večere na Prvomajskem trgu v Piranu bogati Piranski poletni utrip, ki bo avgusta predstavil Ano Pupedan, Jureta Lesarja in Aniko Horvat. Za ljubitelje klasične glasbe pa bo poskrbel že 20. Tartini festival, ki bo med 21. avgustom in 9. septembrom v Piran prinesel prave poslastice baročne komorne glasbe.

 

Za vse, ki ste pogrešali večja koncertna prizorišča

Med večjimi dogodki lahko v Kopru obiščete Summer Afro Latin Festival, ki se bo odvil med 11. in 15. avgustom.  Dan prej, 14. avgusta, ste ljubitelji rock melodij vabljeni v Arrigoni, kjer bo občinstvo navdušil Hamo & Tribute 2 Love, 20. avgusta pa bodo tam odmevale melodije legendarnih Beatlov. Nastopili bodo namreč Help! A Beatles Tribute. Portoroške noči bodo ponudile nastope treh odličnih slovenskih izvajalcev, v amfiteatru Avditorija Portorož bodo nastopili Nina Pušlar (10. 8.), Vlado Kreslin in Mali bogovi (13. 8.), ciklus Portoroških noči pa bo s svojo neustavljivo energijo zaključil Magnifico (14. 8.).

 

Kulturni utrinki in filmske projekcije

Za ljubitelje gledališča bo v četrtek, 26. avgusta,  v Ankaranu uprizorjena gledališka predstava Gola, v kateri bosta zaigrali Maja Blagovič in Tinkara Kovač. Gledališko obarvani so tudi torki na koprskem Martinčevem trgu. V Izoli se boste lahko nasmejali Gašperju Bergantu, ki bo s stand-upom nastopil 12. avgusta v parku Pietro Coppo in Tadeju Tošu, ki bo arrigonijevo občinstvo spravljal v smeh dan kasneje. Konec avgusta, natančneje med 25. in 29. avgustom, bomo na  izolskem Kino otoku – Isola Cinema  zopet uživali v kinu na prostem. Festival, ki vsako leto pusti poseben pečat v poletju, združuje izjemne umetnike in njihove filmske stvaritve, sproščeno ozračje ter druženje ljubiteljev filmske umetnosti pod čarobnimi izolskimi borovci. Filmske projekcije si lahko ogledate tudi v Portorožu, kjer je ob ponedeljkih v Rožnem vrtu na sporedu kino pod zvezdami, Poletje na travniku pa prav tako prinaša še dve filmski projekciji in tri večere komedije. V Piranu in Portorožu pa bo poletno kulturno dogajanje obogatila tudi vrhunska slikarska umetnost. Vse do konca septembra bosta na različnih prizoriščih na ogled razstavi del Safeta Zeca in Cesareja dell’Acque. 28. avgusta pa se pričenja tudi ena od prireditev z najdaljšo tradicijo pri nas – 56. Ex-Tempore Piran.

Otroke bo ob četrtkih v Piranu razveseljeval otroški program Juhuhu, spet smo tu, med 19. in 22. avgustom pa bo potekal 4. Mednarodni kamišibaj festival Beli delfin. 15. avgusta pa bosta najmlajšo publiko v izolskem Pietru Coppu vedrila Pika nogavička in gustar Val.