S sproščanjem ukrepov so znova zaživele tudi različne prireditve. Pripravili smo pregled poglavitnih poletnih dogodkov v destinaciji Koper.

Že ta konec tedna bo v Kopru Festival Sivka, ki bo to soboto, 19. junija, popestril dogajanje na Prešernovem trgu. Med 10. in 19. uro se boste lahko sprehodili med stojnicami razstavljavcev izdelkov iz sivke, ob 21. uri pa bo na programu akustični koncert skupine Ne me jugat. V soboto boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji vina in oljčnega olja v sklopu priljubljenega dogodka Od vinarja do oljkarja, ko bodo vinogradniki in oljkarji slovenske Istre med 12. in 18. uro že tradicionalno odprli svoja vrata in obiskovalcem ponudili vpogled v proizvodnjo vina in oljčnega olja.

Pestro bo tudi zadnji teden junija. 24. junija se na dvorišču Vinakoper začenja nova kulinarična prireditev – Altroke  Istra Gourmet Festival, na katerem bodo obiskovalci lahko ves dan na svežem zraku uživali ob istrskih dobrotah, kot so pršut, fuži s tartufi, domači štruklji, različne morske dobrote in druge lokalne mojstrovine, seveda ob spremljavi odličnih vin, piv ter ostalih pijač lokalnih ponudnikov. Gastronomski festival bo tudi sicer na različnih lokacijah destinacije Koper začinil zadnje četrtke v juliju, avgustu in septembru. Med dogodki naslednjega tedna velja izpostaviti še 20. pokušino vina, olja in istrskih dobrot v organizaciji društva VINOL v Sv. Antonu in 26. mednarodni glasbeni festival FENS, ki bo med 24. in 27. junijem v Taverni.

Konec meseca se začenja tudi 28. Primorski poletni festival, ki bo z različnimi dogodki vse do konca avgusta poskrbel za kulturno bogato poletje v slovenski Istri.

Sicer bo tudi letos julijske četrtke, petke in sobote popestril primorski ulični festival – PUF, ponedeljki bodo minili v znamenju poletnih koncertov v Kopru, torke bodo zaznamovali Poletni gledališki večeri, ob sredah bo na sporedu Poletje z biseri, četrtke bo obogatil Otroški poletni gledališki vrtiljak, za sobotni humor bo poskrbel prikaz trgovanja kot nekoč – Homo na plac, ob nedeljah pa se bo tedensko dogajanje zaključilo s Poletnimi glasbenimi večeri.

Med večjimi prireditvami velja izpostaviti kulinarični dogodek Viva la pasta, ki bo 2. julija, Srednjeveške dneve v Kubedu 10. in 11. julija, Folkest, ki se bo odvil med 15. in 17. julijem ter Etnohisterio od 16. do 19. julija, JEFF od 20. do 27. julija, Fešto kalamarov in Mediterana 30. in 31. julija  in šagro Guoštovco ter Šagro v maskah v Dekanih med 30. julijem in prvim avgustom.

Bogato dogajanje se bo s poletnimi koncerti v Kopru, Poletnimi gledališkimi večeri, JEFF-om, Poletjem z biseri in Otroškim poletnim gledališkim vrtiljakom nadaljevalo tudi v avgustu. Tudi letos bo avgustovsko dogajanje popestril cikel koncertov Od Črnega Kala dol in Čubed pod borovci ter prireditev Marezijazz. Vse ljubitelje latino glasbe in plesov pa vabimo na prireditev Summer Afro Latin Festival med 11. in 15. avgustom v koprsko Taverno.

Ljubitelje koncertov pa bo še posebej razveselilo kar pet koncertov zvenečih glasbenih imen, ki bodo med koncem julija in prvo polovico septembra nastopili na Ukmarjevem trgu. Priljubljeni Luka Basi bo koncertno dogajanje odprl 23. julija, dan zatem (24. julij) bo občinstvo razveselil Jan Plestenjak, 6. avgusta bosta nastopila Senidah & Relja Popović, 7. avgusta v Koper prihaja Tony Cetinski, 10. septembra pa bo na velikem zaključnem koncertu nastopil priljubljeni Gibonni.

Pestro bo tudi septembra, med drugim bomo letos po lanskoletnem premoru 25. in 26. septembra na Titovem trgu znova gostili 13. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Med večjimi septembrskimi dogodki nas čaka tudi pristna istrska prireditev v Krkavčah – Vonj po Istri in velika športna prireditev Ironman.