Danes bo koprsko gledališče doživelo premiero igre Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, ki je nastal po dramatizaciji romana britanskega pisatelja Marka Haddona, angleški dramatik Simon Stephens pa ga je priredil za oder. Koprska uprizoritev je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica, kjer je bila premierno uprizorjena že konec lanske sezone.

Pred današnjo premiero je na včerajšnji novinarski konferenci režiserka koprsko-novogoriške uprizoritve Renata Vidič igro označila za družinsko dramo o medčloveških odnosih, zgodba pa spremlja 15-letnega Christopherja, avtista, ki raziskuje, kdo je umoril sosedovega psa. A bolj pomembno kot to, kdo je morilec, je Christopherjevo spoznanje, da njegova mama ni umrla, kot mu je oče dal vedeti, ampak živi v Londonu, kamor se odpravi tudi sam.

15-letnega Christopherja bo v predstavi upodobil novogoriški igralec Žiga Udir, ki je priznal, da mu je bilo pri igri Skrivnostni primer vse tuje in novo. Za pripravo je tako moral prebrati nekaj več o avtizmu, saj je lahko doživljanje sveta, kot ga razumejo avtisti, grozljivo. Duševno stanje Christopherja Boona je skozi glasbo v predstavi izrazil tudi avtor glasbe Mirko Vuksanović, ob tem pa mu je največji izziv predstavljala povezava med Christopherjevim čustvenim svetom in svetom matematike. Z glasnimi zvoki je režiserka želela gledalcem sporočiti, kako slišijo avtisti in kako malo je potrebno, da je zvok zanje premočan.

Koprsko in novogoriško gledališče sta se odločili, da predstavo prikažeta učencem zadnjega razreda devetletke, seveda ob predpostavki, da se jim pred predstavo pojasni nekaj več o tej bolezni, drugačnosti in dojemanju sveta avtistov.