V soboto je v mestu že tradicionalno potekal Istrski karneval s 14. Istrsko pustno povorko, ki je bila letos cirkuško obarvana. Kljub muhastemu vremenu je bilo v povorki več kot 500 raznolikih mask, ki so skupaj s številnimi obiskovalci, bilo jih je več kot 10.000, odganjale slabo vreme in klicale pomlad. Odvil se je tudi pester program za otroke, rajanje z glasbeno skupino, pustna tržnica, razglasilo se je tudi Naj pustno masko.

Vsako leto si Istrsko pustno povorko, ki se uvršča med večje pustne dogodke v Sloveniji, ogledajo številni obiskovalci. Tudi letos ni bilo drugače, kljub muhastemu vremenu, se je množica ljudi zbrala ob trasi povorke, ki je svojo pot krenila pri stadionu Bonifika in nadaljevala vse do Taverne. Sodelovala so številna društva in skupine, med njimi tudi iz Hrvaške. Predstavljali so »vesoljsko fešto«, »cirkuški kažin«, »barbilandijo«, čarovnike s kartami in živalski vrt, Janka in Metko v deželi čarovnic, pajace, rdeče repke, vrbovske šejme, loparsko kantino, glasbene pingvine, korante in številne druge teme, ki so odražale tudi aktualno stanje v družbi. Na moderatorski točki je voditelj Iztok Gustinčič predstavil vse sodelujoče, ki so se obiskovalcem predstavile z zabavno točko.

Sobotno dogajanje se je sicer začelo že v dopoldanskem času. Taverno so napolnili nadobudni otroci, starši in pisane maske, ki so se zabavale na gusarskem rajanju. Nato so na odru zaigrali Trio Teci Teci, ki so obiskovalce zabavali do zaključka prireditve. V sklopu pestrega dogajanja je ob koncu povorke nastopila skupina Cirkus star, sledila je podelitev zahval sodelujočim. Zahvale in nagrade je podelila podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je razglasila tudi Naj pustno masko, katero so izglasovali obiskovalci. Naziv je osvojilo Turistično društvo Dekani, ki je pripravilo pravo »vesoljsko fešto«, v kateri je bilo vključenih več kot 80 odraslih in otrok.

Ni pusta brez sladkih dobrot. Tako v soboto ni manjkalo številnih ponudnikov, ki so pripravljali slastne krofe, istrske fritule, hroštole in druge dobrote. Na pustni tržnici, ki je zaradi vremenskih razmer svoja vrata odprla na koprski tržnici, so veliko zanimanje pritegnile stojnice z raznoliko ponudbo.

Več tisoč obiskovalcev je v soboto izkazalo priljubljenost Istrskega karnevala, ki ga je organiziral Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Karneval ohranja tradicijo in spodbuja kreativnost ter ekipni duh. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper s tem dogodkom potrjuje enega izmed svojih poslanstev, vzbujanje zanimanja za lokalno kulturo in povezovanje različnih deležnikov – lokalnih ponudnikov, društev, lokalnih skupnosti in sosednjih držav.

Sobotni karneval je le začetek prireditev, kajti v Kopru, ki letos praznuje 1500 let, se bodo skozi celo leto odvili številni dogodki, med naslednjimi je v marcu »Brunch« na Titovem trgu in starodobniški klepet ob kavi.