Danes se je v Kopru odvil Istrski karneval s tradicionalno 14. Istrsko povorko. Slabo vreme ni pregnalo dobre volje, zabave in smeha, ki so jih na ulice prinesle številne maske in vozovi. Cirkuški povorki je mahalo več tisoč obiskovalcev, ki so izglasovali letošnjo Naj pustno masko. Zmagala je skupina »Vesoljska fešta« iz Dekanov.

Ob 14.30 je v Taverni potekala podelitev priznanj vsem društvom in skupinam, ki so sodelovale v povorki. Priznanja je podelila podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič, ki je razglasila tudi Naj pustno masko. Že drugič zapored je naziv osvojilo Turistično društvo Dekani, ki je pripravilo pravo »vesoljsko fešto«, v kateri je bilo vključenih več kot 80 odraslih in otrok.

Zmagovita skupina ni le zabavala množice s svojo izjemno kreativnostjo in vesoljsko tematiko, ampak je tudi poudarila pomen domišljije in skupnega praznovanja. Njihovo zgodbo si lahko preberete v nadaljevanju.

Zgodba Naj maske 14. Istrske pustne povorke

Pred 10 leti je Dekanska vesoljska agencija Pasa izstrelila svojo raketo Pisjanko z ekipo astronavtov raziskovati neznane kotičke vesolja. V oddaljeni galaksiji so na neznanem planetu naleteli na prijazne male zelene vesoljce. Ponudili so jim dobrote, ki so jih pripeljali s sabo in tako se je začela fešta, ki je trajala več dni in noči, dokler se ni spilo in pojedlo vsega. Seveda jim je bil najbolj všeč naš refošk, ki ga tudi z vso napredno tehnologijo niso uspeli posnemati na njihovem planetu. Zato so se odločili za dolgo pustolovsko potovanje skozi širno vesolje vse do Dekanov. Njihov cilj? V naših kantinah napolniti svoje zaloge te božanske pijače. A ob prihodu so našli prazne sode – ves refošk je bil že popit. Odločili so se, da bodo v Dekanih počakali do naslednje letine in ta čas zganjali cirkus od fešte do fešte.

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper se zahvaljuje vsem društvom in skupinam, ki so se udeležili povorke in s seboj prinesli veliko dobre volje in zabave. Se vidimo naslednje leto!

Foto: Jakob Bužan