Na mestu, kjer je bila v antiki romanska bazilika, danes stoji stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, znana tudi kot stolnica sv. Nazarija.

Po nekaterih virih naj bi to bila že šesta cerkev na tem mestu.

Sedanja cerkev naj bi nastala v 11. stoletju, od takrat je bila večkrat prenovljena. Spodnji del je v gotskem, zgornji pa v renesančnem slogu. V prvi polovici 18. stoletja so stolnico povečali. Danes cerkev velja za eno od največjih v Sloveniji. V dolžino meri 70, v širino pa 25 metrov.

V cerkvi si lahko ogledate umetnine Vittoreja Carpaccia in marmorni nagrobnik sv. Nazarija (mestnega zavetnika in koprskega škofa iz 6. stoletja), ki ga je Beneška republika podarila mestu okoli leta 1350.

Posebnost koprske stolnice je krstilnica– Rotunda Karmelske Matere božje (nekdaj krstilnica sv. Janeza Krstnika), ki naj bi nastala med 10. in 12. stoletjem in je ločena od cerkve. Gre za romansko rotundo s trojno slepo arkado. V njeni notranjosti je bazen za krščevanje. Krstilnica je bila predelana leta 1317, notranjost pa je bila barokizirana (1747-1749).

Svete maše so v stolnici med tednom ob 9. in 18. uri, ob sobotah ob 18. uri (maša v italijanskem jeziku), ob nedeljah in praznikih pa ob 8., 10. in 18. uri.

V stolnici so tudi veličastne 4 manualne simfonične orgle, ki so največje cerkvene orgle v Sloveniji. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja (1930-2019). Več na tej povezavi.

Ob cerkvi je 54 metrov visok zvonik iz 12. stoletja, ki je bil s stolnico spojen leta 1488. Velika ura sredi stolpa naj bi izhajala iz leta 1463. Zvon sv. Nazarija je najstarejši zvon v Sloveniji. Ulit je bil v Benetkah 6. septembra 1333.

Pred leti obnovljen stolp nudi prelep razgled na mesto in okolico. Razgledna ploščad je na višini 43 metrov, do koder vas vodijo 204 stopnice. Vstopnice za ogled so na voljo v TIC-u (v Pretorski palači).

 

Več informacij o stolnici na tej povezavi.