Martinovo, ki ga vsako leto obeležujemo na god sv. Martina, 11. novembra, pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu, obenem pa je čas, ko se mošt spremeni v vino. Ob tej priložnosti se odvijajo različne prireditve – martinovanja.

V kleti Vinakoper so tudi letos Martinovo obeležili z ekskluzivnim petkovim dogodkom, ki so ga v prenovljeni Hiši Refoška pripravili v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre. Ob glasbeni spremljavi so se predstavili lokalni vinarji in v pokušino številnim obiskovalcem na prireditvi ob izbranih kulinaričnih dobrotah ponudili pester izbor mladih in zorjenih vin.

Dogajanje v največji istrski kleti Vinakoper sta na dogodku popestrila kronanje nove vinske kraljice slovenske Istre in razglasitev vinskih botrov za malvazijo in refošk letnika 2019. Nova vinska kraljica slovenske Istre, ki jo je okronal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, je postala Tea Ivančič iz vinogradniško-oljkarske družine s Šareda, kjer vina pridelujejo že od 19. stoletja. Strokovno komisijo je prepričala z bogatim znanjem o vinu in s svojo predstavitvijo dala vedeti, da je prava izbira, ki bo z letnimi nalogami vinske kraljice znala širiti pomembno nalogo pri spoznavanju prave vinske kulture.

Letošnja vinska botra za malvazijo in refošk letnika 2019 sta postala Lea Sevšek Buterin (Belvedere hotels & resorts Izola) in Marcel Bešter iz hotelov Eurotas. V kleti Vinakoper so prepričani, da bosta oba poskrbela, da bo širjenje dobrega glasu o vinih po naši deželi in svetu uspešno in slišno.

Direktor kleti Vinakoper, Borut Fakin, je na prireditvi povedal: »Spajanje odličnih vin z drugimi zakladi naše Istre je zagotovo tista pot, ki nas bo vodila do tega, da se bodo naša vina na domačem in tujih trgih še bolj uveljavila, hkrati se bo s tem krepila prepoznavnost naših krajev kot vinske in kulinarične destinacije. Zato sem izjemno vesel, da smo tudi letošnje martinovanje pripravili v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre in drugimi ponudniki istrskih kulinaričnih dobrot«.