Zemljevid poti

  1. S parkirišča z informacijsko tablo se odpravimo desno v vas, kjer nas kažipot usmeri med hiše in naprej v gozd na krajšo in bolj strmo planinsko pot na Slavnik.
  2. Zmerno se vzpenjamo skozi gozd proti vzhodu, prečkamo požarno preseko in nadaljujemo ravno navzgor. Če je teren moker, svetujemo večjo previdnost.
  3. Višje se gozd konča, nekoliko bolj strmo se vzpenjamo med redkimi bori, pot zavije proti severovzhodu v smeri vrha in preide na obsežne travnike. V pomladanskem času se spremenijo v cvetoče planjave posejane z žafrani, kot prvimi znanilci pomladi, ki jim sledijo tržaški svišči, kosmatinci in narcise. Ljubitelje gorskega cvetja razveseljujejo potonike, perunike, bledo rumeni ušivec, kranjska lilija, jesenčki in košutniki, skratka razkošje barv in oblik.
  4. Pot nadaljujemo po poti čez travnik do vznožja vrha. Tu se nam odpre mogočen razgled proti jugu in zahodu, pot se položi in nas vodi proti lepo vidni Tumovi koči z visokim antenskim stolpom tik pod vrhom gore. V jasnem dnevu nam pogled splava do vrhov Kamniških, Julijskih, Karnijskih Alp, Dolomitov, vrhov Čičarije, Učke in Snežnika. Pod nami pa lahko vidimo Brkine, Čičarijo, kraško planoto, Šavrinsko gričevje in bleščečo modrino Jadranskega morja. Orientacijo nam olajša roža vetrov z vrisanimi smermi do pomembnih ciljev.
  5. Prevzeti od vse te lepote si lahko še oddahnemo in okrepčamo v zavetju Tumove koče, ki je večinoma odprta ob praznikih in koncih tedna.
  6. Za povratek izberemo nekoliko daljšo in položnejšo pot, ki je tudi del Evropske pešpoti E6 in je deloma spremenjena v gozdno cesto.
  7. Od koče se nazaj vračamo po isti poti, vendar sledimo oznakam proti levi. Te nas usmerijo na novo pot, ki se na robu gozda prevesi bolj strmo navzdol in se najprej z nekaj ostrimi ovinki, kasneje pa položneje spušča proti dolini.
  8. Nato pot odločno zavije proti severozahodu in se rahlo spušča do vasi.
  9. Ko pridemo do asfalta med hišami, se po isti poti kot pri vzponu vrnemo na parkirišče pod vasjo, kjer končamo zanimivo krožno turo.

Altimetrija poti