Zemljevid poti

 1. Pri obnovljenem kalu pred vasjo se usmerimo desno mimo hišice krajevne skupnosti in e-točke, nato med hišami in po stopnicah navzgor na asfalt ter levo proti zgornjemu delu vasi. V pomoč so nam rumene markacije.
 2. Cesta zavije desno, mi pa pred rumeno hišo št. 58 zavijemo levo na kolovoz, ki se tik pod gozdnatim bregom zmerno dviga proti severozahodu.
 3. Postopoma pridobivamo višino, in ko se pot na obsežnem travniku z nekaj lipami položi, zavijemo desno na pot, ki se iz Zazida dviga na obsežno travnato polico pod robom kraške stene.
 4. Po 300 metrih nas kažipot na osamljenem drevesu usmeri levo na stezo, ki se vzpne čez rob stene do razpotja, kjer nas kažipot usmeri levo proti 300 metrov oddaljenemu vrhu Lipnika.
 5. Gibamo se po razglednem travnatem grebenu, kjer nam pogled splava prek gričevja Hrvaške in Slovenske Istre vse do morja in naprej do karnijskih vrhov in Dolomitov v daljavi.
 6. Po isti stezi se vrnemo do kažipota, lahko počastimo spomin padlim v NOB-ju v desni od dveh kamnitih ograd pred nami in hojo nadaljujemo proti vzhodu do kolovoza s Kojnika, ki se nam priključi z leve.
 7. Prek obsežnih goličav se počasi dvigamo proti jugovzhodu v smeri Kavčiča, našega naslednjega cilja.
 8. Po 800 metrih, pri kupu kamenja, zapustimo kolovoz in se usmerimo desno na stezico, ki se mimo dveh osamelih dreves nekoliko bolj strmo dviga proti jugu do predvrha in naprej do vrha Kavčiča, ki ga že od daleč prepoznamo, saj sta na vrhu postavljena kar dva križa. Dosegli smo najvišjo točko naše poti, zato je razgled še obsežnejši kot na Lipniku. Naravnost pred nami proti vzhodu naš pogled pritegne Žbevnica, najvišji vrh dolgega grebena, ki se prične na Kojniku in leži že na hrvaškem ozemlju.
 9. V isto smer vodi tudi naš sestop do kolovoza, ki smo ga malo prej zapustili.
 10. V useku se spusti pod rob strme stene, kjer nas preseneti obsežen spodmol, ki nam lahko nudi zavetje v primeru slabega vremena, ali pa si pod njim privoščimo malico in počitek.
 11. Pot nadaljujemo navzdol po kolovozu, ki počasi prehaja v gozdno cesto in vijuga tik ob meji s Hrvaško.
 12. Na dveh odcepih v desno gremo naravnost, ko pa se naša pot razcepi v obliki črke V, zavijemo po desnem kraku in se počasi spuščamo v smeri vasi Rakitovec.
 13. Vas dosežemo pri zgornjih hišah tik pod gozdom, takoj smo na razcepu, kjer smo pričeli naš vzpon, in se med hišami spustimo do kala, kjer zaključimo ta slikovit potep po Kraškem robu nad Rakitovcem.

Altimetrija poti