Zemljevid poti

 1. S parkirišča se usmerimo do križišča s kapelico, nato desno po cesti v Dol, ki leži v zatrepu doline za ogromnim nasipom železniške proge.
 2. Na razcepu sredi vasi Dol (smerna tabla za Zanigrad) zavijemo desno za hišami navzgor, zapustimo asfalt in se usmerimo proti jugovzhodu proti koncu doline po kolovozu, ki se zmerno dviga in prečka progo.
 3. Višje se z leve priključi pot iz Zazida, mi pa nadaljujemo naravnost in se v nekaj daljših zavojih vzpnemo na travnate planjave Kuka nad Movražem. Odpre se imeniten razgled na vse strani in čaka nas najlepši del poti po razglednem grebenu.
 4. Ko pridemo na križišče kolovozov, se usmerimo desno (naravnost vodi pot v Movraž, levo v Rakitovec) in se držimo kolovoza, ki poteka skoraj po vrhu grebena proti severozahodu najprej malo navzdol, nato pa vodoravno nad Smokvico in rahlo navzgor na Lačno, kjer se lahko povzpnemo na razgledni stolp, saj nam imeniten razgled zakriva borov gozd.
 5. Od tu se lahko strmo spustimo v Hrastovlje in celoten krog skrajšamo na polovico.
 6. Osnovna pot se nadaljuje v isti smeri ravno in se začne spuščati proti Kubedu.
 7. Pripelje nas na glavno cesto Kubed–Gračišče, mi se pri kapelici usmerimo desno, prečkamo glavno cesto, nadaljujemo pot po pločniku in kmalu zavijemo levo, strmo po klancu navzgor med hiše. Za hišami se desno mimo velikega spodmola povzpnemo na steno, nad katero stoji srednjeveška cerkev sv. Florjana iz leta 1860. Zanimiv je zvonik iz belega kraškega kamna, peterokrake oblike, ki je služil obrambnim namenom, saj so se tukaj skrivali ljudje pred Uskoki in Turki, ki so v naše kraje vdirali v 15. in 16. stoletju.
 8. Hojo nadaljujemo desno navzdol po poti do čistilne naprave in spet desno do ostrega ovinka glavne ceste.
 9. Prečkamo glavno cesto in pot nadaljujemo po kolovozu v isti smeri proti dnu doline.
 10. Pot se za kratek čas zravna, nato pa začne rahlo dvigati proti Hrastovljam. Kolovoz počasi zavija levo in nas pripelje na izhodišče.
 11. Po zanimivem pohodu se lahko okrepčamo v vaški gostilni ali na turistični kmetiji. Lahko obiščemo Pohlenovo galerijo ter si ogledamo znamenite freske Mrtvaški ples v romanski cerkvici sv. Trojice z začetka 12. stoletja.

Altimetrija poti