Zemljevid poti

 1. S parkirišča se usmerimo na kolesarsko pot Zdravja in prijateljstva – Parenzano (D-8), ki poteka vzporedno z avtocesto ob Škocjanskem zatoku.
 2. Na koncu poti zavijemo desno čez avtocesto, kjer zavijemo na prvo cesto levo proti Bertokom ter naprej po glavni cesti do odcepa, kjer zavijemo desno na Pot zdravja in prijateljstva (D-8).
 3. Sledimo ji čez rodovitno dolino do reke Rižane in naprej pod železniško progo in mimo nekdanje postaje Dekani do glavne ceste (Dekani–Koper).
 4. Prečkamo jo proti levi in takoj zavijemo desno navzgor na parkirišče pod tovarno Lama, kjer nato prečkamo nadvoz nad avtocesto in se po slikovitem delu poti v borovem gozdu pripeljemo do prvih hiš in šole na Škofijah.
 5. Sledimo oznakam D-8, ki nas usmerjajo najprej levo in takoj desno do trga pred cerkvijo sv. Mateja, kjer so trgovina, pošta in okrepčevalnica.
 6. Nadaljujemo po glavni cesti proti Trstu in jo po 200 m zapustimo na desni (smerna tabla Plavje), nekoliko bolj strmo navzdol na most v dnu doline, kjer se prične dolg vzpon proti vrhu Tinjana.
 7. V vasi Plavje gremo naravnost mimo cerkve sv. Lucije in sv. Roka navzgor, mimo dveh razcepov, kjer se držimo leve glavne poti in se mimo dveh vodohramov povzpnemo na planoto, kjer se cesta položi do vasice Urbanci. Tu je konec asfalta, pot pa se rahlo spušča proti vršnemu delu Tinjanskega hriba, ki ga razločno vidimo pred seboj.
 8. Ker smo si na dveh kilometrih skoraj vodoravne poti dobro oddahnili, se lahko zapodimo še v zadnji klanec, ki nas v loku proti desni pripelje na vrh do košate lipe pred cerkvijo sv. Mihaela.
 9. Na edinem križišču kolovozov na naši poti gremo naravnost, desni odcep je prestrm, levega pa bomo uporabili pri spustu.
 10. Na vrhu se nam, kot nekajkrat na poti, odpre imeniten razgled na vse strani. Lahko se zapeljemo okrog vrha, nato pa med hiše nazaj na osnovno pot, kjer sledi spust do prvega križišča, na katerem zavijemo desno (smer Osp, Rižana), in bolj strmo do naslednjega razcepa, kjer zavijemo levo (rdeča smerna tablica Rižana) na ožji in slabši kolovoz, ki se strmo spušča navzdol skozi borov gozd. Na nekaterih mestih je pot razrita in zahteva previdnost, za izkušene kolesarje pa je prava poslastica.
 11. Z desne strani se nam priključi boljša in manj strma makadamska cesta, ki nas pripelje na asfalt pred nadvozom avtoceste.
 12. Že pred nadvozom, takoj ko se prične asfalt, zavijemo desno na razgibano servisno cesto, ki se v glavnem spušča ob avtocesti v Rižansko dolino.
 13. Na dveh razcepih zavijemo levo in spust končamo na glavni cesti, kjer z leve pripelje osnovna trasa K2 (Po poti okrog Tinjana).
 14. Prečkamo glavno cesto in se zapeljemo naravnost na mostiček čez železniško progo in nato desno mimo hiš. Med progo in reko po kolovozu dosežemo slikovit predel z jezovi na reki Rižani.
 15. Sledi krajši kamnit prehod tik ob reki, nato zavijemo levo čez mostiček na dvorišče vinske kleti Bordon.
 16. Zapeljemo naprej čez mostiček na desno na cesto do betonarne, kjer zavijemo levo in takoj spet desno po ozki asfaltni cesti mimo Mikotov in po makadamu do mostiča na trasi Parenzane (D-8).
 17. Tukaj zavijemo levo do večjega mostu čez Rižano in naprej po kolesarski poti (D-8) do glavne ceste za Bertoke, kjer zvijemo levo in se peljemo do avtocestnega priključka.
 18. Od tu nadaljujemo pot po že znani začetni poti do izhodišča.

Altimetrija poti