Marezige bodo konec tedna gostile že 51. Praznik refoška in slovenske Istre, ki je namenjen vsem ljubiteljem refoška, kralja med rdečimi vini. Praznik se bo začel v petek, 17. maja, s kronanjem Kralja refoška, nadaljeval v soboto s pestrim programom za mlade in zaključil v nedeljo z istrskimi igrami, pohodom s pokušino refoška ter večernim akustičnim koncertom.

Julija Jogan, malda vinarka

Tri dnevni program praznika, ki ga ob podpori Mestne občine Koper organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju s Turističnim društvom Marezige ter drugimi organizacijami, se bo ta konec tedna odvijal na razgledni ploščadi ob vinski fontani, en del pa tudi v Kanavi in Zadružnem domu. Na prazniku se bodo predstavljali vinarji slovenske Istre s svojimi rdečimi vini različnih stilov (mlad refošk, zrel refošk, rose itd.). Obiskovalci in obiskovalke bodo lahko okušali tudi najboljše ocenjena vina, med drugim refošk vinske kleti Bordon, ki je pred kratkim na Vinistra postal šampion in refošk Kmetije Jogan Damjan, ki je prejel naziv Županovo vino Mestne občine Koper 2024.

Refošk in istrska kulinarika

Refošk, ki je med rdečimi vini v aromatiki najbolj intenziven, ima bogat saden okus, se odlično spaja tudi s kulinariko. Vse do petka, 17. maja, v restavracijah poteka Teden refoška, v sklopu katerega izbrane restavracije ponujajo posebne menije v znamenju refoška, obiskovalcem pa tudi pobliže predstavijo izbrane refoške. Istrskih dobrot pa ne bo manjkalo tudi na prazniku. Vse tri dni bo na razgledni ploščadi potekal Gourmet festival, kjer si bodo lahko obiskovalci ob kozarcu rdečega vina med drugim privoščili boškarinov burger, okusne školjke na buzaro, golaž iz kalamarov, za sladico pa najboljše domače fritule.

Večerni koncerti, delavnice in doživetja

Sobotni dan (18. maj), je namenjen mladim. Poleg večernega koncerta skupine Pantaloons, treh prijateljev s Primorske, ki smo jih lahko spoznali tudi v oddaji Slovenija ima talent, bo program čez cel dan pester. Dogajalo se bo od 12. ure naprej: Gourmet festival, edinstven atelje na prostem, na katerem se bodo predstavljali izjemni slovenski umetniki, prihod starodobnikov, delavnica z mladimi vinarji. Vse nadobudne mlade, ki se želijo naučiti pravilnega degustiranja vin in spoznati vse o refošku, avtohtoni istrski sorti, iz prve roke petih mladih vinarjev, organizatorji vabijo k prijavi na brezplačno delavnico, ki bo potekala v soboto, 18. maja, ob 17. uri v Zadružnem domu Marezige.

V nedeljo se program prične od 11. ure naprej, med drugim se bodo obiskovalci lahko preizkusili v istrskih igrah in svoje moči pokazali v vlečenju vrvi, skakanju v vrečah, prenašanju s karjolo. Nedeljski program vključuje tudi prav posebno doživetje poimenovano “Drink Refošk & Walk”, sprehod združen z obiskom bližnjih vinskih kleti in okušanjem refoška. Organizatorji vabijo k predhodni prijavi tukaj vse, ki ne želijo zamuditi priložnosti spoznavanja lokalnih vinarjev in druženja z vinskimi ljubitelji. Praznik se bo v nedeljo zaključil z akustičnim koncertom in pihalnim orkestrom Marezige.

Vabljeni vsi ljubitelji vina, kulinarike in druženja na največji slovenski praznik refoška. V Marezige se lahko s Kopra peljete s posebnim avtobusom, ki bo v času praznika vse 3 dni vozil brezplačno. Vozni red je dostopen tukaj. Se vidimo v Marezigah!

51. Praznik refoška in slovenske Istre ob podpori Mestne občine Koper organizirajo Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Turistično društvo Marezige, Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Inštitut za vinogradništvo in vinarstvo Znanstveno raziskovalnega središča Koper, Obrtno-podjetniška zbornica Sekcija za gostinstvo in turizem, Javni sklad Republike Slovenije, Vinakoper.