Zemljevid poti

 1. S parkirišča se odpeljemo po glavni cesti skozi vas mimo starodavne cerkvice sv. Martina (e-točka) proti Podpeči, kjer lahko obiščemo obnovljeno Prkičevo hišo, ostanek starodavnega stavbarstva pod Kraškim robom. Zanimiva je tudi previsna stena z jamo in obrambnim stolpom iz 11. stoletja, ki se dviga za hišami.
 2. Malo pred železniškim podvozom zavijemo desno mimo hiš na makadam proti Črnotičam (kažipot).
 3. Po krajšem, strmem vzponu se pot zravna, na razcepu gremo naravnost, na naslednjem odcepu levo, sledi krajši strm vzpon na vrh kraške planote.
 4. Nato sledi spust skozi gozd proti Prapročam, na ostrem levem ovinku pred vasjo zavijemo desno in v blagem vzponu skozi borov gozd pridemo do železniškega podvoza.
 5. Zavijemo desno na makadamsko pot iz Podgorja in nadaljujemo mimo odcepa za Podpeč in naslednjega odcepa za Brežec naravnost naprej skoraj vodoravno, nato pa nadaljujemo v zmernem vzponu po pobočju Jampršnika.
 6. Z leve strani se nam priključi cesta iz Podgorja (makadamska pot), strmina se nekoliko poveča, levo se odcepi pot na Kojnik, mi pa gremo naravnost in se vzpnemo na obširne goličave južnih pobočij Goliča.
 7. Ko zapustimo gozd, se odpre širen razgled proti JZ. Naša pot postane bolj robata in se še vedno dviga proti JV pod vrh Kavčiča, kjer doseže najvišjo točko 828 m. Lahko si oddahnemo, najnapornejši del poti je za nami, čaka nas v glavnem spust, za izkušene užitek, preostali pa previdno.
 8. Skozi usek se spustimo čez skalno stopnjo do spodmolov in naprej v dolgem loku proti levi, po od vode razritem kolovozu, na spodnjo skalno stopnjo.
 9. Na prvem razpotju (kolovozov) zapustimo našo pot, ki se spušča v Rakitovec in zavijemo ostro desno nazaj na manj utrjen kolovoz, ki teče po travnikih vodoravne razgledne terase nad Rakitovcem.
 10. Nad skalno stopnjo na desni strani se dviga vrh Goliča, naša pot pa se prične počasi spuščati in postaja bolj sprana in robata, zato zahteva kar nekaj previdnosti. Izkušenim kolesarjem s polno vzmetenimi kolesi se obeta enkraten užitek na strmem, nekoliko vratolomnem spustu do železniške postaje Zazid. Ves čas nas bo spremljal pogled na Tržaški zaliv z Julijci in Dolomiti v ozadju.
 11. Prečkamo progo in se po makadamski cesti mimo vodnega vira »Pod strugo« spustimo v Zazid na izhodišče naše poti.

Altimetrija poti