Zemljevid poti

 1. S parkirišča se odpravimo mimo kapelice proti cerkvi in levo skozi vas.
 2. Na razcepu (levo je Galerija  Pohlen) krenemo po kolovozu, na naslednjem odcepu zavijemo desno navzgor do železniškega podhoda.
 3. Sledimo rumenim markacijam in nadaljujemo naravnost ter skozi ovinek v obliki črke S do naslednjega razpotja, kjer spet sledimo markacijam levo, vodoravno preko travnikov, nato pa po širši poti navzgor v Podpeč.
 4. Po asfaltu pod progo krenemo naprej skozi vas, kjer lahko obiščemo obnovljeno Prkičevo hišo, ostanek starodavnega stavbarstva pod Kraškim robom. Zanimiva je tudi previsna stena z jamo in obrambnim stolpom iz 11. stoletja, ki se dviga za hišami.
 5. Na koncu vasi se cesta izravna, mi pa sledimo markacijam levo strmo navzgor po planinski stezi do stolpa in naprej na vrh stene, kjer se odpre imeniten razgled na Koper, Trst in velik del Istre.
 6. Sledimo rumenim markacijam in zavijemo desno v gozd in skoraj vodoravno prispemo do vodnega zbiralnika.
 7. Po makadamu, ki se na tem mestu vzpne prek stene, krenemo levo, prečkamo progo in nadaljujemo zmerno navzgor do razcepa, kjer cesta zavije ostro levo proti Podgorju (lesen kažipot), mi pa nadaljujemo naravnost in po 300 m na naslednjem razpotju krenemo desno proti Brežcu.
 8. Po levi obidemo slikovit zaselek in nadaljujemo po kolovozu skozi gozd, ki se na koncu spusti do proge na železniškem postajališču Zazid.
 9. Prečkamo progo in zavijemo takoj desno, sledeč markacijam, ki nas nižje pripeljejo na cesto (voda) in vse do konca vasi (e-točka).
 10. Mimo starodavne cerkve sv. Martina pridemo do velike table s turističnimi informacijami in nadaljujemo desno po ozkem kolovozu pred nasipom pokritega hudournika.
 11. Ko se pot začne spuščati, nadaljujemo desno po poti, ki je od vode močno razrita. Pot nas pripelje pod železnico do opustele vasi Zanigrad. Spustimo se do cerkve sv. Štefana, prekrite s škrlami, s freskami iz 15. stoletja in glagolskim napisom iz leta 1418. Vsako leto 26. decembra tu pripravijo tradicionalno »žegnanje« konj, ki privabi množico obiskovalcev.
 12. Zapustimo cesto in sledeč markacijam najprej v desno ob cerkvi nadaljujemo pot, nato pa polkrožno proti levi po planinski stezi zmerno strmo navzdol do železniškega podhoda, kjer se naš krog sklene.
 13. Tukaj zavijemo levo in se po isti poti, ki smo jo uporabili za vzpon v Podpeč, vrnemo nazaj v Hrastovlje. V Hrastovljah lahko obiščemo Pohlenovo galerijo ter si ogledamo znamenite freske Mrtvaški ples v romanski cerkvici sv. Trojice z začetka 12. stoletja.

Altimetrija poti