Zemljevid poti

 1. S parkirišča ob TIC-u v Hrastovljah se odpeljemo do kapelice sredi križišča, kjer zavijemo desno in se v blagem vzponu pripeljemo do vasi Dol.
 2. Na zidu pod cerkvijo nas smerokaz »Zanigrad« usmeri levo mimo gasilskega doma na makadamsko cesto, ki se najprej malo spusti, nato pa se začne stopničasto vzpenjati proti Zanigradu. Zadnji klanec je zelo strm in zaradi gramoza težko prevozen. Lahko si ogledamo starodavno cerkev sv. Štefana s freskami, nato pa nadaljujemo vožnjo skozi opuščeno vas do podhoda pod železnico, kjer se dobra cesta spremeni v razrit kolovoz, ki se prične precej strmo vzpenjati po levi strani nekakšne doline. Tehnično je vzpon (slabih 600 m) zaradi slabe podlage zelo zahteven, manj pripravljeni ga lahko mirno premagajo peš, nato pa se pot zravna in nas pripelje v zanimivo vasico Zazid pod stenami kraškega roba (voda).
 3. Preden pridemo v Zazid, na križišču uberemo desno na makadamsko pot mimo čistilne naprave.
 4. Pot nadaljujemo po asfaltu najprej rahlo navzgor do obnovljenega kala, nato pa precej strmo navzgor na širok hrbet, kjer se cesta spet položi.
 5. Tam prečkamo progo Divača–Pulj in pridemo do križišča s turistično informativno tablo in počivališčem na razpotju pred vasjo Rakitovec.
 6. Zavijemo levo navzdol v vas, do obnovljenega kala in okrog njega mimo cerkve sv. Križa z zanimivim zvonikom naprej skozi vas proti JV do konca asfalta.
 7. Nadaljujemo naravnost po makadamu, dokler se na desno ne odcepi gozdna cesta (označuje tabla »gozdna cesta, uporaba na lastno odgovornost«), ki nas pripelje na sleme z zanimivim znamenjem iz leta 1867.
 8. Pot, ki poteka vzporedno z mejo, se prične spuščati, po nekaj ovinkih se skoraj izravna in nas pripelje do asfalta 300 m pred maloobmejnim prehodom.
 9. Zavijemo desno in kmalu se nam z leve priključi cesta iz Movraža, ki prečka progo, mi pa gremo naravnost vzporedno z njo do železniške postaje, kjer si lahko obnovimo zaloge vode.
 10. Približno 150 m naprej na križišču z informativno tablo zapustimo asfalt in zavijemo levo na gozdno cesto, ki po 200 m prečka progo in nas po širokem travnatem slemenu z obširnimi razgledi skoraj vodoravno pripelje na Kuk nad Movražem. Pot poteka med širnimi pašniki. Dvakrat je treba prečkati ograde, zato svetujemo previdnost, da ne naletimo na žico električnega pastirja. Vmes se nam z leve priključijo planinske markacije Poti gradov, ki nas bodo spremljale vse do Kubeda.
 11. Pot se nato nekaj časa spušča, pa spet nekako zravna, podlaga postane bolj robata, ves čas pa vozimo na vrhu grebena, ki rahlo valovi in se nato nekoliko bolj strmo vzpne na vrh Lačne.
 12. Pridemo do odcepa, kjer se pot prek skalnatega roba spusti ostro na levo proti Smokvici.
 13. Po njej lahko dosežemo asfalt, ki nas na desno pripelje do Kubeda, kjer sledi v nadaljevanju nekoliko bolj adrenalinska vožnja. Tisti, ki jim adrenalinska vožnja ne ustreza, pa lahko tukaj sekajo pot na Smokvico in nato po asfaltu mimo Gračišča do Kubeda, kjer se lahko ponovno priključijo na osnovno pot.
 14. Osnovna pot nadaljuje naravnost. Višje, markirana steza krene desno, mi pa levo še 220 m, nato pa po slabo vidni potki, ki se pravokotno odcepi na desno (kažipot »stolp«), dosežemo vrh Lačne z razglednim stolpom.
 15. Vrnemo se na glavno pot, ki se prične stopničasto spuščati, na trenutke je precej robata. Nižje na razcepu (čez cca. 1,7 km) zavijemo desno, kjer se pot spremeni v stezo, ki se prek skalnega roba spusti do potoka in na cesto v Kubedu.
 16. Priporočljivo je, da ta tehnično zahteven spust manj izkušeni opravijo peš ob kolesu.
 17. Prečkamo cesto in sledimo markacijam levo, strmo navzgor do cerkve sv. Florjana in znamenitega peterokotnega zvonika.
 18. Nato pa po slemenu proti SZ do konca vasi, pri ogledalu desno in po 150 m spet previdno (!) desno navzdol na razdrapano pot, ki nas mimo čistilne naprave pripelje na glavno cesto (Kubed–Hrastovlje).
 19. Gremo naravnost naprej precej strmo navzdol v dno doline, nato pa spet navzgor proti Hrastovljam.
 20. Ko srečamo prve vinograde, se pot položi in se blago spusti do izhodiščne točke.

Altimetrija poti